luda ili zvezda 520

Luda ili zvezda?

Sve zavisi od realnosti

Ona đuska, skače, valja se… Saputnici je u čudu posmatraju, a YouTube korisnici je gledaju sa oduševljenjem. Zašto je u stvarnom svetu luda, a u virtuelnom zvezda? Da li nam Internet daje slobodu da se našalimo na svoj račun ili je neozbiljnost sama po sebi vrlina i odgovor na ograničavajuću svakodnevnicu?

Da li ćemo nekog da posmatramo kao ludu ili zvezdu, izgleda da to mnogo zavisi od ralnosti u kojoj posmatramo određeng aktera. U stvarnosti se bečimo i mrštimo, a u virtuelnoj realnosti se smejemo i obožavamo kada vidimo nekog vragolana.

Ozbiljni putnici čekaju da na pokretnoj traci ugledaju svoj prtljag. Mlada devojke odlučuje da sebi ulepša dosadu na aerodromu tako što, sa slušalicama u ušima, skače, đipa, i igra u ritmu muzike. Nekolicina prisutnh svojim izrazima lica pokazuje šok i negodovanje, dok je stranci u virtuelnom svetu sa zadovoljstvom gledaju i dele njen video. Zašto je to tako? Zbog čega je ono neoprostivo u svakodnevnom životu tako poželjno na Internetu?

Virtuelna stvarnost je posala druga strana života. Zabavnija je i liberalnija. Oduševljavaju nas detinjaste vragolije i šašave scene. Ona nam daje hrabrost da pređemo granicu ustaljene pristojnosti, pa neprikladno ponašanje u datoj situaciji postaje pravi “herojski” čin u Internet zajednici.

Gledajući simpatičan video mlade devojke, ne možemo a da se ne zapitamo sam koliko je “virtuelno” zaista ta slobodna zona u kojoj možemo sebi da damo oduška ili je tu jednostavno, svaka ludorija sama po sebi dobrodošla. Da li je bitno kako igramo, pevamo ili šta god drugo, ili je podjednako vredno i ono što je smelo u svojoj ludosti? Šta je zvezda, a šta luda?

Odgovor bi mogao da bude vrlo jednostavan. Uzimajući za primer devojku sa snimka, možemo da zaključimo sledeće – da je igrala, a da se nije snimila, njen ples bi bio samo još jedna priča koju bi, sa svog putovanja, prepričala nekolicina slučajnih učesnika. Mlada plesačica na aerodromu bila bi samo još jedna lujka sa putovanja. Međutim, kako je sve to ovekovečeno i emitovano putem Interneta, ova situacija postala je hit, a pelsačica zvezda. Da li je to tako zbog toga što je devojka uradila ono što bi mnogi od nas hteli, a društvene norme nam to ne dozvoljavaju? Ili je samo lepo videti kada se neko blesavi? Da li su nam, ustvari, interesantnije reakcije ozbiljnih, začuđenih ljudi?

Istina je, najverovatnije, da su sve tri mogućnosti u igri. Sloboda, rušenje granica, komičnost u rekcijama posmatrača put su ka uspešnom Internet videu i ka izlazu iz anonimnosti. Što je blesavije to više želimo da gledamo i da delimo sa prijateljima, a tako nastaju zvezde modernog doba.

Put do zveda nikad nije bio lakši, pogotovu kada znamo da nam je čitav svet auditorijum.

Ko će biti naši novi “heroji” zavisi ponajviše od nas samih. Mi biramo šta ćemo da delimo sa drugima, pa neka to onda bude nešto pametno.

U svakom slučaju, pogledajte ovaj video koji će vas sigurno inspirisati. Zanimljivo je to što ga je autorka nazvala Igraj kao da te niko ne gleda – video je do sada imao ko tri miliona pregleda:

Ilustracija: YouTube isečak