fejsbukom do društvenog kapitala

Fejsbukom do društvenog kapitala

Bitno je i koga znamo?

Društveni kapital, mreža poznanika ili dobar imenik, ima veliku vrednost u poslovnom životu savremenog čoveka. Na društvenim mrežama, svako od nas je, ne samo ličnost, već i brend, pa nije ni čudno što je, npr., Fejsbuk postao mesto pronalaženja potencijalnih poslovnih kontakata, tj. značajan izvor društvenog kapitala…

Ulaskom u svet odraslih, poslovnih ljudi, vrlo brzo smo shvatili da nije bitno samo koliko znamo već i koga znamo. Društveni kapital od velike je važnosti svuda u svetu, kada je u pitanju lakše i brže napredovanje u karijeri.

Ukoliko, za nas bitne, kontakte nismo nasledili ili ostvarili tokom studiranja i prvih dana u kancelariji, šta nam onda preostaje?

Kako naučnici kažu, efikasan načina da ostvarimo potencijalne poslovne kontakte jeste aktivnost na društvenim mrežama. Fejsbuk je jedan od značajnih izvora društvenog kapitala, potvrdili su rezultati istraživanja sprovedenog među 800 studenata Univerziteta Južne Afrike.

Društveni kapital ima brojne definicije, a jedna od njih kaže da se pod ovim pojmom podrazumevaju “prijatelji, kolege i svi poznanici koji vam daju mogućnost da koristite svoj finansijski i ljudski kapital” (Burt 1992).

Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da studenti mogu da imaju i dodatnu korist od društvenih mreža, a to je veće samopouzdanje.

Društvene mreže omogućile su nam da lakše ostvarujemo poznanstva. Štedene nas neprijatnosti upoznavanja telefonom i metodom “od vrata do vrata”. Stvaraju nam osećaj da ne narušavamo nečiji lični prostor, a da li je to stvarno tako?

Ono što je neosporiva prednost ovakvo povezivanja je to što lako možemo da pronađemo osobe, odnosno grupe koje se bave sličnim poslom ili hobijem. To nam omogućava da prikupljamo potrebne informacije iz oblasti koja nas zanima, da se družimo i združimo. Ko zna, možda se i materijalizuju sati provedeni ispred računara, pa i realizujemo neku zajedničku, poslovnu ideju.

Foto: David Castillo Dominici @ FreeDigitalPhotos.net