fbpx

Dečaci sve ranije postaju momci

U raskoraku fizičke i psihičke zrelosti

Verovatno ste bili u situaciji da sa prijateljima svojih godina komentarište kako današnja deca brzo rastu. Već u nižim razredima osnovne škole, devojčice dobijaju ženske atribute zrelosti. Dečaci, takođe, ranije nego ikada u istoriji čovečanstva, postaju muškarci. Sadašnjih 18 godina je kao nekada 22 godine.

Uprkos ranoj fizičkoj zrelosti, današnja omladina kasnije postaje zrela i samostalna nego što je to bio slučaj sa nekadašnjim generacijama. Iako vema mladi postaju polno zreli, omladinci se odlučuju dosta kasnije za samostalan život i osnivanje porodice.

[box]Svaka nova generacija dečaka od sredine 18. veka, svake naredne dekade, sazrevala je dva i po meseca ranije. Tako je nekadašnja granica polako pomerana, pa danas imamo mlade koji su fizički zreli u onim godinama kada ih društvo još uvek doživljava decom.[/box]

Razlozi za sve raniju polnu zrelost, kako kod devojčica tako i kod dečaka, je kvalitetnija ishrana i bolja otpornost na bolesti. Dobro poznata i dokumentovana činjenica govori i o tome da je veća verovatnoća da se „dečak” odluči za rizično ponašanje onda kada je fizički sazreo. Testosteron stimuliše muški pol da preduzima akcije koje su čak i opasne po život. Tako da je za taj period mladićkog života „normalno” da npr. brzo voze motor, da nesuglasice rešavaju fizičkim obračunom… Najviše nesreća se dešava u poslednjoj fazi puberteta, kad im glas mutira. Naučnici ne mogu da odgovore na pitanje da li će zbog ranijeg fizičkog sazrevanja, biti i veća opasnost da se mladići lakše nađu u riskantnim situacijama.

Očigledan raskorak između fizičkog i psihičkog sazrevanja omladine današnjice utiče na odluku roditelja da se duže ophode zaštitnički prema svom potomstvu. Jedno je sigurno, međusobno razumevanje je neophodno kako bi odnos roditelj-dete bio kvalitetan.

Vremena se menjaju, a deca zaista brzo rastu. Svaka generacija donosi nove pirče, modu, muziku i stil života. Vremenom, sve što je bilo, i dobro i loše, postaje romantično sećanje. Bitno je da svaki dečak preraste u pravog muškarca, a da taj put pređe sa najmanje prepreka i pogrešnih skretanja.

fotografija: Tijana Janković