Završetak sezone “Pozorišta na Terazijama”

Mesecom mjuzikla i specijalnim popustima koji se daju u znak zahvalnosti vernoj publici, završava se sezona 2015/2016 Pozorišta na Terazijama, najavljeno je na konferenziji za novinare.

Tokom tekuće sezone Pozorište na Terazijama posetilo je 65 000 gledalaca, dok je prosečna popunjenost bila preko 90%, što predstavlja dokaz uspešnog rada. Sve je to rezultiralo solidnim prihodima (mada je bitno imati u vidu da je ovo pozorište sa najvećim rashodima), u omogućilo da se do kraja isplate višemilionski nagomilani dugovi koji su me kao novog direktora zatekli na početku mandata, prema rečima Aleksandra Džajića, direktor pozorišta.

Premijeru tokom ove sezone doživela je predstava “Sweet Charity” u režiji Mihailo Vukobratović, mjuzikl Boba Fosija, rađen prema Felinijevom filmu “Nights of Cabiria”.

Tokom ove sezone obeleženo je i 25. godina igranja predstave “Neki to vole vruće”. Ovaj mjuzikl, koji je u Pozorištu na Terazijama režirala Sonja Jovanović, u znak sećanja na ovo veliko rediteljsko ime, obnovili su dvojca protogonista, Rade Marjanović i Svetislav Bule Goncić.

Poslednjeg igrajućeg dana sezone 2015/2016 pedeseti put će biti izveden hit mjuzikl “Mamma Mia”, (režija Jug Radivojević) jedno od najuspešnijih ostvarenja Pozorišta na Terazijama koje je za godinu dana igranja videlo 25 000 gledalaca.

Tim povodom nam se obratila i glumica, Jelena Jovičić, ističući da tumači prelepu ulogu, s kojom se srodila i još više zavolela sebe. Ona smatra da je 50 izvođenje još više zadužuje. Milena Živanović se raduje svakom novom igranju, jer kako kaže, publika se od prvog momenta “ukači” na predstavu, a njen aplauz se završava u potpunoj histeriji, kao i da nema sumnje da se ljudi lepo provode na ovoj predstavi, jer ona širi pozitivan stav naspram sveta. Dragan Vujić za predstavu “Mamma Mia” kaže da spada u top-ten u svetu, i samo njeno igranje kod nas predstavlja čast, kao i da čini presek onoga što ovakvo pozorište treba da gaji.

Što se tiče gostovanja Pozorište na Terazijama, početkom sezone učestvovalo je na Festivalu “Mokranjčevi dani” sa predstavom “Grk Zorba” u režiji Mihailo Vukobratović.  Zatim od 9. do 13. marta organizovali su vrlo uspešnu mini turneju sa predstavom “Mamma Mia” u Makedoniji (Makedonski Narodni teatar), gde su bila tri izvođenja ovog mjuzikla pred prepunim gledalištem. I predstavljalo je prvo gostovanje Pozorišta na Terazijama u Skoplju posle desetogodišnje pauze.

Tokom ove sezone u Porištu na Terazijama održano je četvrto izdanje projekta 11. ZEMALJA (kraj marta i početak aprila 2016).

Tokom konferencije najavljeno je da već na početku sledeće sezone proslava 250 izvođenja mjuzikla “Cikago”  u režiji Kokana Mladenovića, koji se već deset godina uspešno izvodi na sceni Pozorišta na Terazijama. Takođe će se obležiti 50 izvođenje predstave “Ženidba i udadba” u režiji Vladimira Lazića. Umetnički direktor Željko Jovanović istakao je da je važno ostati na tragu na kom sada i jesu, jer to je zapravo pravac kojim nastoje da idu i sledeće sezone.

U toku su pripreme za mjuzikl “Mistert dolar” (Branislava Nušića) koji će premijerno biti izveden u decembru 2016. godine. Sposebnim zadovoljstvom su nas obavestili da su obezbedili autorska prava i počeli pripremu za realizaciju jednog od najzahtevnijih mjuzikala, “Fantom iz opera” (Edrju Lojd Veber produkcija) čija se premijera očekuje za Dan pozorišta 23. decembra sezone 2017/2018. U igri za izbor reditelja su Jagoš Marković i Nebojša Bradić, dok je uloga fantoma dodeljena Slobi Stefanoviću, a za glavnu žensku ulogu će biti raspisan konkurs.