fbpx
Bitef i I&F McCANN Grupa PRVA DONATORSKA VEČERA BITEFA! 15. novembar 2017. SQUARE NINE HOTEL BELGRADE Predstavljanje Kluba prijatelja Bitefa i aukcija NOVE POZORIŠNE TENDENCIJE Umetnici koji su poklonili svoje radove su Vlada Veličković, Uroš Đurić, Mihail Milunović, Vuk Vidor Veličković... © 2017 ph: vladimir opsenica

Prva donatorska večera Bitef festivala uspešno je održana u hotelu Square Nine

Prva donatorska večera Bitef festivala uspešno je održana u hotelu Square Nine, uz podršku prijatelja festivala I&F McCann Grupe. Na donatorskoj večeri koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, brojne ličnosti iz poslovnog, umetničkog i javnog života prikupljena su sredstva koja će biti usmerena u realizaciju programa Bitef festivala.

U okviru donatorske večere održana je aukcija dela naših poznatih umetnika Vladimira Veličkovića, Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora Veličkovića, kao i plakata i kataloga prvog izdanja Bitefa iz 1967. godine koji je dizajnirao Vladislav Lalicki. Iznenađenje aukcije bili su specijalna Bitef iskustva, putovanje sa Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa na studijsko putovanje i pozorišna radionica za 10 osoba u Bitef teatru sa timom Bitef teatra i poznatim umetnicima. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je formiranje Kluba prijatelja Bitefa.

© 2017 ph: vladimir opsenica

Okupljenima su se, između ostalih, obratili Miloš Latinović, direktor Bitefa, osnivač I&F McCann Grupe Srđan Šaper, kao i naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković.

Obraćajući se okupljenima kao prijatelj Bitefa čija je kompanija podržala festivala Srđan Šaper, rekao je: „Bitef je deo sveta u našem gradu i deo Beograda u svetu. Bitef su sva beogradska pozorišta zajedno i sva svetska pozoriša u Beogradu. Bitef smo mi ovde, kao građani Beograda, privremeni ili stalni, i kao građani sveta definitivno i za uvek. Zato podržati Bitef znači podržati nas same da doprinesemo boljem i širokogrudijem društvu, otvorenijem, pametnijem, produhovljenijem.”

Svetozar Cvetković dirnuo je sve prisutne svojim rečima i pozvao da se pridruže podršci Bitefu govoreći o njemu kao stvaraocu tog „sveta“ koji ne bi postao da 1967. godine Mira i Jovan nisu došli na ideju da „Svet“ naprave u Beogradu. Na kraju je istakao važnost ovog događaja koji je okupio eminentne ličnosti iz današnjeg Beograda rekavši „Klica za jedan takav Bitef velike ambicije, ne preživljavanja da bi se opstalo, već jednog novog hrabrog I beskompromisnog života ovog festivala posadjena je u godini koja nam lagano izmiče. Kakvo će drvo izrasti iz posadjene dobre volje, znanja i ambicije onih koji ga vode zavisi i od svih nas!!! Zato danas dajmo Beogradu šansu, pružimo Bitefu ruku i ono što naše srce može da zahvati u toj ruci.”

© 2017 ph: vladimir opsenica

Ivan Medenica se ukratko osvrnuo na uspehe 51. Bitefa i predstavio šta nas sve očekuje na 52. Bitefu, i najavio da će 13. decembra u Rimu u okviru dodele Evropske nagrade za pozorište – Premio Europa per il Teatro, međunarodnom tribinom biti obeleženo 50 godina od osnivanja Bitefa.

Cilj donatorske večeri je uspostavljanje novog modela podrške umetnosti i predstavlja jedinstveni događaj u sferi kulture kod nas.

Donatorskoj večeri su, između ostalih, prisustvovali i Ambasador Crne Gore, Ambasador Švajcarske, predstavnici kompanija Raiffaisen bank, L’Oreal, Ahold-Delhaize, Telekom Srbija, Coca Cola HBC Srbija, Color Press Group, Fox, Carnex, Wiener Städtische osiguranje, slikari Uroš Đurić, Vuk Vidor Veličković, glumci Svetozar Cvetković, Tamara Vučković, Slaven Došlo, Isidora Minić, Branka Pujić, Maja Šuša, Milan Lučić, Biljana Srbljanović spisateljica, Robert Čoban i drugi.

foto:  Vladimir Opsenica