Screen shot 2014 01 30 at 11.58.21

Posetilac 150. put među publikom

Jubilarno, stopedeseto izvođenje kultne predstave „Posetilac“, Erika Emanuela Šmita u režiji Ljiljane Todorović, u kojoj glavne uloge igra veličanstven glumački par – Vojislav Brajović i Dragan Nikolić, odigraće se u četvrtak, 30. januara na Sceni “Petar Kralj”.

“Posetilac” je filozofsko delo sa elementima fikcije čija se radnja odvija 1938. godine u vreme jačanja nacizma. Glavni lik je otac psihoanalize Sigmund Frojd kojem iste večeri kada mu Gestapo hapsi kćer, kroz prozor upada neobičan stranac. Kroz njihov razgovor autor razmatra odnos čoveka i Boga, moralnog zla i odgovornosti. Vojislav Brajović tumači lik Frojda u starijim danima, dok Dragan Nikolić igra tajanstvenog posetioca, možda Boga, koji sa njim stupa u dijalog o pitanjima čovekove ličnosti i sudbine, ali i o dilemama koje mogu da muče čovečjeg tvorca.

Od premijere 6. juna 2005. ova predstava koja se gleda na kartu više osvojila je publiku u Beogradu, kao i na gostovanjima u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Mostaru, Torontu, Sarajevu…

U predstavi „Posetioc“ igraju i Anđelika Simić koja tumači lik Frojdove ćerke i Branislav Trifunović u ulozi Naciste. Autor scenografije je Darko Nedeljković, a kompozitor je Zoran Erić.