visual e1435844013608

Politikina nagrada na 49. Bitefu

Dodela 38. Politikine nagrade za najbolju režiju na Bitefu, koja je pripala Jerneju Lorenciju za predstavu „Ilijada“, biće održana 27. novembra u 13h.

Žiri u sastavu Dejan Mijač, predsednik, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja 38. Politikina nagrada za najbolju režiju na Bitefu dodeli Jerneju Lorenciju za predstavu „Ilijada“, koprodukciju Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana, Mestnog gledališča ljubljanskog i Cankarjevog doma

“U scenskom tumačenju „Ilijade“, Jernej Lorenci raskošno otkriva mogućnosti dramskog tumačenja epike, scenskog podizanja naracije na visoki poetsko-dramski nivo. Homerov junački spev koji raspliće događaje u trojanskom ratu, slika svet ljudi i bogova, pripoveda o herojstvu i stradanju, Lorenci je na scenu postavio u svom raskošno prepoznatljivom stilu bogate, začudne poetičnosti, spoja brutalnosti i suptilnosti, uplitanja fizičke sirovosti i bestežinske osećajnosti. Homerov poetski jezik Lorenci prevodi i u sferu muzike koja se uživo stvara na sceni, u spoju solističkog i horskog pevanja, jednoličnih, tupih udarca u mikrofone, kao i tonova proizvedenih na harfi. Muzika je ravnopravan partner epsko-dramskoj igri koja u Lorencijevom čitanju u drugom delu predstave u totalu dostiže izvanredne umetničke domete, otelotvorujući ideju o prolaznosti života, iluzijama o besmrtnosti i moći,” navodi se u obrazloženju žirija.