smanjene 51
Madlenianum

Nordijski komadi u Madlenianumu

Dva nordijska komada, “Gospođica Julija” i “Život iz dva” dela biće igrana na sceni Madlenianuma u drugoj polovini marta meseca.

GOSPOĐICA JULIJA, AUGUSTA STRINDBERGA

15. MARTA U 19.30 H, VELIKA SCENA

Remek-delo August Strindberga izabrano je za repertoar Opere i teatra Madlenianum zbog svoje bezvremenosti; u komadu se ne prelamaju samo muško-ženski odnosi, već i odnosi između različitih društvenih klasa.

Reditelj Haris Pašović postavio je predstavu u savremenu Sloveniju, naturalistički donevši radnju komada. Julija je ćerka slovenačkog mogula (Ana Rudakijević). Žan (Strahinja Blažić), njen sluga, dolazi iz Srbije, on je gastarbajter koji zarađuje za život na imanju njenog oca. Kristina (Mina Pavlica), Žanova verenica i kuvarica na imanju, dolazi iz Bosne, dok još šest epizodnih likova predstavljaju ostatak radnika koji dolaze iz različitih delova takozvanog Zapadnog Balkana.

Kao i u komadu, priča se dešava tokom ivanjskog slavlja gde alkohol, nesanica i zabava dovode do čina strasti između dva glavna lika, a na kraju i do njihovog gađenja. Njihov odnos je na granici mentalne normalnosti, bliži nastranosti i perverziji, u kome se sudaraju ljubav i mržnja, neodoljiva seksualna privlačnost i psihička odvratnost, imajući u osnovi klasnu suprotnost. Nesumnjiva aktuelnost ovog Strindbergovog dela očituje se u činjenici da je jaz između bogatih i siromašnih danas mnogo dublji nego u poslednjim decenijama devetnaestog veka. Neoliberalizam, poništavanje čoveka i ljudskosti u ime profita, izrodili su iracionalno ponižavanje eksploatisanih miliona, nedodirljivost mogula i otuđenost njima potčinjenih. Oštrina u klasnim sukobima u savremenom svetu, nemogućnost mešanja onih „gore“ i onih „dole“, čine da nam problem u Gospođici Juliji bude blizak.

Ovaj koncept daje reditelju Harisu Pašoviću mogućnost da ukaže na ekonomsku nejednakost koja postoji između građana EU i „onih drugih“. 

8454723281 baf69e5661 k

ŽIVOT IZ DVA DELA, GOSTOVANJE TEATAR THEATRON MALME – ŠVEDSKA

20. MART U 20 H, MALA SCENA

Režija: Tomas Lindstrom 

Dramaturgija: Jan Mark 

Scena: Stene Martinsen 

Autorski projekat glumaca: Suzanne Santrač i Željka Santrača 

Dvoje glumaca se kreću u sopstvenim životnim pričama o identitetu, pripadnosti, snovima i željama. Mnogo stanovnika naše planete su migranti danas. Mi smo sigurni da upravo naše životne priče mogu da inspirišu publiku i da kažu puno toga o našem vremenu. O tome kako možemo da živimo zajedno. 

„Život iz dva dela” je predstava o tome kako migracije utiču na nas. Glumci uz pomoć predstave, koja traje 75 minuta i razgovorima sa publikom nakon nje, traže forme za interaktivno delovanje sa publikom. U toku stvaranja i igranju predstave glumci se približavaju premisama pod kojima migrant egzistiraju: rešenja o odbijanju molbe, promenjene okolnosti života, osećaj da se nema čvsto uporište, ali i otkrivanje radosti pri upoznavanja novih ljudi, novih relacija, zanimljivih mesta i novog načina života. 

Originalno je da se uloge i stvarni život glumaca u predstavi poklapaju. 

Centralna pitanja u celom projektu su: O čemu sanjaš, čemu se raduješ? Da li treba raskrstiti sa prošlošću da bi se započeo novi život? Čega ne želimo da se sećamo iz prošlosti? Šta je važno da ispričamo našoj deci o našem detinjstvu? 

Suzana je rođena u Geteborgu, roditelji su joj došli u Švedsku iz Subotice sredinom 60-tih godina, kao gastarbajteri. Suzana je živela i odrasla u Švedskoj veći deo svog života. San njenih roditelja je uvek bio da zarade dovoljno veliki kapital i da se vrate u svoju zemlju. Kako to utiče na nju? Kako na njen identitet? 

Željko je došao u Švedsku kao izbeglica iz bivše Jugoslavije. Nakon završene glumačke akademije u Novom Sadu 1991. godine u klasi profesora Radeta Markovića započinje karijeru u teatru. Tamo mu je familija, prijatelji, jezik i njegov kulturni identitet. Dolazak u Švedsku tokom 1990-tih je bio pravi šok, pad na drugu planetu. On postaje neznanac sam sebi medju svim drugim strancima u Švedskoj. 

Kako učiti jezik? Kako se ophoditi? Zahvaliti? Kako se odnositi prema svojoj životnoj priči kao emigrant, imigrant i izbeglica? Sve može da nam se oduzme u životu: naši najmiliji; naša rodna gruda; čak i dostojanstvo; Ali, naše životne priče i sećanja iz detinjstva ne može niko da nam oduzme.

Predstava ŽIVOT IZ DVA DELA traje 75 minuta,  razgovor oko 30 minuta, posle predstave. Publika je dobrodošla da izrazi svoj lični stav i da podeli svoju životnu priču.

Predstava je do sada odigrana 180 puta na švedskom jeziku i 10 puta na srpskom jeziku.