DKSG Magistrala 8 foto Jovan Nedeljkov 2
foto: Jovan Nedeljkov

Narodna drama i Jednoipooki strelac u DKSG

Sutra, u utorak 7. marta (20) u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće odigrana predstava NARODNA DRAMA (Narodno pozorište u Beogradu) po tekstu Olge Dimitrijević.

U Narodnoj drami, stihovima folk-pesama progovara se o ljubavi. O dertu i otrežnjenju. O strasti i patnji. O odlučnosti i ranjivosti. O blatu u kojem plivamo i iz kojeg želimo da pobegnemo. Nažalost i o tome da se najčešće zadovoljavamo prečicama: umesto da raskrstimo sa kalom, mi samo promenimo stil plivanja. (Slobodan Obradović)

Igraju: Ana Mandić, Sena Đorović, Ivan Marković, Anastasija Mandić, Slobodan Beštić, Nela Mihailović, Aleksandar Đurica, Nina Nešković, Milica Sužnjević, Mina Obradović.

Režija: Bojana Lazić. (Cena ulaznice 200 dinara)

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

U Klubu-knjižari Magistrala u 19 časova govorićemo o knjizi Benedikta Livšica JEDNOIPOOKI STRELAC – Teorijski memoari o ruskom futurizmu(prevod Milica Nikolić, Službeni glasnik, 2016). Učestvuje Slobodan Mijušković.

U svetu avangardologije ovo je jedinstvena knjiga, prva istorija ruske avangarde objavljena kada je to bila tabu tema, dokumentarno-memoarski tekst o najburnijim vremenima ne samo ruskog futurizma već i ostalih avangardnih dešavanja, a može se čitati i kao uzbudljivi roman u kojem su junaci stvaraoci koji su u avangardi ostvarili najradikalniji prevrat (…) U ruskoj kulturi je Jednoipooki strelac prerastao u kultnu knjigu, ne samo zato što je njen autor stradao u Staljinovom gulagu, nego i zato što je reč o izuzetnom delu. (Gojko Tešić)

Benedikt Livšic (1887, Odesa – 1938, Lenjingrad) bio je pesnik i prevodilac francuske poezije. Teorijske memoare Jednoipooki strelac objavio je 1933.