Senka Euridika govori foto Milan Djakov 5

Madlenianum: 20. seazona, 20. godina

Opera i teatar Madlenianum, mlado i poletno pozorište, za samo dvadeset godina rada osvojilo je srca više od 200.000 posetilaca. Madlenianum je stekao zavidan međunarodni ugled, gostovanjima svojih predstava stigao je i do daleke Kine, a postao je poznat i kao respektabilan član organizacije Opera Europa.Sve ono što čini značajan doprinos Madlenianuma srpskoj kulturi ušlo je među korice tri knjige luksuzno opremljene Monografije, u izdanju kuće Zeprter Book World.

Na oko 1.000 stranica Monografije Opere i teatra Madlenianum, sa tekstovima uvaženih autora, bogato ilustrovano, stao je presek prvih 20 godina jedne vizije za koju se zalaže gospođa Zepter. Pre svih tu je Miodrag Ilić, dramaturg i dugogodišnji pozorišni i televizijski stvaralac, kao urednik Monografije i pisac knjige 1 pod nazivom Dve decenije i 3 naziva Drama, zatim Gordana Krajačić, kritičarka koja je ispratila sva muzička dešavanja od početka Madlenianuma, i navela ih u knjizi 2 pod nazivom Muzičko scenska produkcija, ali i Svetlana Velmar Janković, Neda Todorović i Nikolas Pejn, direktor Opera Europa sa svojim tekstovima u knjizi pod nazivom Dve decenije.

svg%3E
Važni saradnici uredniku Miodragu Iliću su mr. Ljiljana Martinović, kao likovno-grafički urednik, Slobodanka Delibašić, kao lektor i korektor i Dejan Tasić koji je uradio opsežni index imena.

Na pripremi ovog izdanja se vredno radilo dve godine, a u timu koji je radio na pripremi treba pomenuti i Eduarda Illea, Ivicu Vusića, Ingeborg Butter i Vesnu Petrović, koji su od samih početaka u Madlenianumu i čiji su izveštaji sa održanih predstava i programa bili neprocenjivi za ovo štivo, kao i Vesnu Radović koja je zdušno pomogla u prikupljanju građe za monografiju.

U 20. sezoni koja je pred nama očekuju nas sledeće premijere:

Drama dobitnice Nobelove nagrade Elfride Jelinek, mnogostruko nagrađivani komad SENKA / EURIDIKA GOVORI biće prva premijera na sceni Madlenianuma u jubilarnoj pozorišnoj sezoni. Za ovu dramu Elfride Jelinek dobila je Nestorovu nagradu za najbolju dramu na nemačkom jeziku u 2016. godini. Premijera se izvodi na Velikoj sceni Madlenianuma 25. oktobra, a repriza je 28. oktobra.

U ovoj sezoni očekuje nas premijera i na Maloj sceni, u pitanju je komad Miodraga Ilića ŽANKA, omaž velikoj glumici Žanki Stokić, u godini kada se obeležava 130 godina od njenog rođenja i 70 godina od smrti. Dramu koja se bavi moralnom krivicom umetnika publika će moći da vidi 7. novembra na Maloj sceni Madlenianuma, u režiji Milice Kralj.

U drugoj polovini sezone predviđena je praizvedba drame Mitrovdan Bratislava Petkovića, u režiji autora i koprodukciji sa pozorištem Moderna garaža.

Retku priliku uživanja u baroknoj muzici, imaće muzički poznavaoci i sladokusci koje očekuje barokna opera Orfej Klaudija Monteverdija, koju će – u koprodukciji s Novom beogradskom operom – postaviti dirigent Predrag Gosta, uz učešće inostranih i domaćih pevača i članova orkestra i muzičku postavku Marijane Mijanović. Postavku će kreirati reditelj Aleksandar Nikolić, koreograf Aleksandar Ilić, scenograf Tanja Žiropađa i kostimograf Igor Jagić, koji će ujedno biti dizajner cele produkcije i kostim Slavica Ribać. U godini kada se obeležava 450-godišnjica od rođenja velikog kompozitora, Madlenianum će izvesti operu Orfej, koja se generalno smatra „prvom operom“. Napisana 1607. godine, Monteverdijeva upotreba vokalnih i orkestarskih boja, odsviranih na instrumentima tog doba, postavila je osnovu za dalji razvoj opere kao žanra, a njegovo vrsno vokalno pisanje inspirisalo je buduće generacije. Priča o Ofrejevoj potrazi za svojom voljenom u podzemlju nije inspirisala samo Monteverdija, već kasnije i Gluka, kao i mnoge druge kompozitore. Premijera ove retko izvođene opere i u svetu je 18. novembra na Velikoj sceni Madlenianuma.

U jubilarnoj sezoni u koprodukciji sa Narodnim pozorištem postavljamo operu Don Đovani V.A. Mocarta, čija će se repriza odigrati 28. novembra na sceni u Zemunu. U produkciji kao gosti učestvuju Luiz Fernando Malheiro, dirigent i Alberto Triola, reditelj. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, kostimograf je Katarina Grčić Nikolić.

Ponosni smo što u godini jubileja obeležavamo i 10 godina od prvog izvođenja mjuzikla JADNICI (Les Misérables), u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc Tričković. Ovo delo je na našoj sceni izvedeno 65 puta i još uvek se traži karta više. U sezoni koja nas očekuje imaćemo i gostovanja inostranih trupa iz okruženja i iz sveta, a i dalje ćemo biti okrenuti mladoj publici dajući besplatne predstave za decu. Konkurs za mlade pozorišne stvaraoce koji smo po drugi put raspisali početkom sezone i koji je otvoren do 15. novembra 2017. govori o našoj želji da pružimo šansu mladim ljudima u avanturi zvanoj TEATAR.Madlenianum