kukavicluk otvorio cetvrti teatar fest 503

Kukavičluk otvorio četvrti Teatar fest

Počeo pozorišni festival u Kulturnom centru Rakovica

Teatar fest, festival nagrađivanih predstava pozorišta iz različitih gradova Srbije, svečano je otvoren sinoć, 10. decembra, u Kulturnom centru Rakovica. Trajaće i naredna četiri dana, do srede, 14. decembra…

Kulturni centar Rakovica, tokom trajanja Teatar festivala, biće centar srpske pozorišne scene. U okviru ove manifestacije biće igrano pet nagrađivanih predstava iz različitih gradova naše zemlje.

Festival je svečano otvorio sinoć, 10. decembra, teatrolog Radomir Putnik:“…Pozorište je oduvek bilo ogledalo društvenih, što će reći političkih, ekonomskih, ideoloških, nacionalnih i drugih prilika i interesa… U čemu se sastoji pravo biće pozorišta danas – ovo je ključno pitanje kojima se bave stvaraoci pozorišnih čarolija… Neka nam se pozorište prikaže u svom najlepšem obliku. Neka Teatar fest počne!”

Nakon uvodnih reči publika je imala priliku da vidi predstavu Kukavičluk, subotičkog pozorišta. Ovo je autorski projekat reditelja Olivera Frljića. Predstava je nagrađena na 56. Sterijinom pozorju u Novom Sadu kao najbolja predstava, a njen reditelj je, takođe, tom prilikom poneo titulu najboljeg.

Kukavičluk je predstava koja je nastala od različitog dokumentarnog materijala iz naše bliske istorije. Autor se osvrće na period bombardovanja Beograda 1999. godine, na 5. oktobar 2000. godine, kao i na aktuelnu situaciju na Kosovu. Takođe, govori i o nacionalnim razlikama i o netrpeljivosti.

Sinoć je otvorena i izložba Tribal ritam, čiji je autor kostimograf Anela Takač. Neobične šešire i kape možete da pogledate u galeriji Kulturnog centra Rakovica.

Večeras, 11. decembra, biće izvedena predstava Ženidba, somborskog pozorišta. Ova predstava je na 61. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine proglašena za najbolju predstavu u celini.

Sve predstave počinju u 19:30h. Cena ulaznice je 500 dinara. Program festivala možete da vidite OVDE.