DSCN0696

Kad đaci pripremaju jubilej

Povodom obeležavanja deset godina od osnivanja i rada Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu, učenici treće godine su napravili mjuzikl „Najbolja škola u Evropi 2“, koji će biti izveden 10. aprila na velikoj sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ u 16 i 30h.

[warning]Zbog nesrećnog događaja koji je potresao Srbiju i proglašenja Dana žalosti naša predstava “Najbolja škola u Evropi 2 ” se  odlaže za 11.04.2013. (četvrtak) u 16h-ista scena:Ustanova kulture”Vuk Karadžić”.[/warning]

U predstavi učestvuje ceo jedan razred treće godine i još nekoliko učenika iz drugih odeljenja. Mjuzikl je osmislila i režirala glumica Jelena Radenović, na osnovu scena koje su učenici predlagali. Muzika koja se koristi je iz čuvenog, srednjoškolskog mjuzikla „Briljantin“, a dodate su i neke moderne numere, kao i song koji je napisala jedna od učenica.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, Biljana Petrović, koja je inicijator ove vrste rada – gde stručnjaci s učenicima prolaze kroz kreativni proces, objašnjava kako je došlo do saradnje: „Na početku rada Farmaceutsko-fizioterapeutske – ogledne škole, pre deset godina, trebalo se predstaviti opštini Zvezdara i gradu. Nije bilo lako da se u moru škola čuje za nas. Pošto smo upisali izuzetno dobre učenike, svestrane i radoznalog duha, želela sam da se oni promovišu kroz dramski rad. Pisali su scenario za prezentovanje škole u okviru svojih pismenih zadataka i silno želeli da budu i glumci. Sledeći njihove želje, angažovala sam studente glume Akademije lepih umetnosti, da nam pomognu u radu. Tako je nastala „Najbolja škola u Evropi“, predstava koja je oduševila javnost zbog originalnosti i energije sa kojom je izvođena više puta. Danas,kada slavimo naš prvi jubilej, oživljavamo je na sceni, u novom ruhu, sa novim poletom novih generacija, uz profesionalnu pomoć bivše studentkinje, a sada glumice i doktora dramskih umetnosti, Jelene Radenović“.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Priča je osmišljena tako da se stvarnost prepliće sa fikcijom; naime na početku predstave učenici dobijaju zadatak od svog profesora da na što bolji način predstave svoje obrazovne profile za Dan škole. Tako pratimo kako se četiri profila (maseri, kozmetičari, farmaceuti i fizioterapeuti) pripremaju za nastup. Obavezni motiv, koji daje posebnu draž ovoj predstavi je ljubav Milice i Siniše, učenika različitih-konkurentskih smerova.

Mjuzikl je veoma zahtevna scenska forma, a za samo četiri i po meseca ovi tinejdžeri, koji uglavnom nikada nisu stali na pozorišne daske, uspeli su da prikažu različite likove odnosno različite tipove učenika, otpevaju i izvedu zadate koreografije. „Najveći uspeh je što se niko više ne stidi i svi pevaju i igraju“, kaže autorka Jelena Radenović, koja je prošle godine doktorirala na temi „Gluma u holivudskom mjuziklu“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Učenik Miloš Stanković, koji tumači lik šterbera, je jedini koji ima glumačko iskustvo, jer već uveliko nastupa u pozorištu u Smederevu. O probama za predstavu kaže: „Na probama su otkriveni naši skriveni talenti. Mnogi nisu znali da u sebi kriju talenat za igru, pevanje, a to su u predstavi odlično uradili. Predstava je zaista dobra, jer pokazuje našu školu u najboljem svetlu, što ona i zaslužuje. “Najbolja škola u Evropi 2” je jedno jako lepo iskustvo”.

Maserka u predstavi, Jovana Marković na pitanje šta joj je rad na predstavi doneo odgovara: „Osim novog poznanstva i dobrog druženja, ova predstava mije donela više samopouzdanja i učinila da još više zavolim glumu i sve što ona donosi. Čast mi je bila da učestvujem, jer smo svi imali cilj da predstavimo školu u najboljem svetlu povodom jubileja“.