fbpx

Glumica Đurđija Cvetić dobitnica plakete Žanka Stokić

Dobitnica Plakete „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje na 12.Pozorišnim svečanostima „Žanki u čast“ je Đurđija Cvetić za ulogu Danice u pozorišnoj predstavi „Mesec u plamenu“, Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovu odluku doneo je umetnički savet u sastavu: Toma Kuruzović, glumac i reditelj, za predsednika, Jasmina Blagojević, direktor Centra za kulturu Kučevo,za člana i Ljiljana Jović, istoričar umetnosti: “Đurđija Cvetić u predstavi „Mesec u plamenu“ Beogradskog dramskog pozorišta, svojim raskošnim talentom, ulogom Danice, majke svetski priznate slikarke Milene Pavlović Barili, osvetlila je intrigantan Milenin život.

Uloga, izgrađena od epistola koje su jedna drugoj pisale Milena i njena majka, uznemirava i ustalasava publiku, predstavljajući ne samo svedočanstvo o Mileninom lutanju i stranstvovanju, već i o bogatom opusu njenog stvaralaštva.

Izvrsnim monolozima, Đurđija Cvetić bila je posrednik između publike i tragične heroine slikarstva za ono što se ne da iskazati uobičajenim ljudskim jezikom, prenoseći snažan, ali usamljen glas slikarke i njene epohe. Dirljivim i lirski afektivnim izvođenjem, pronikla je u motive, želje, strahovanja, uspone i nadanja mlade umetnice i uspela da priču učini univerzalnom, ne izlazeći iz porodičnog okvira.”

Nagrada Žanka Stokić svečano će biti dodeljena glumici Đurđiji Cvetić u sredu, 11. decembra nakon predstave “Mesec u plamenu”, Sanje Domazet. Ansambl predstave “Mesec u plamenu” Beogradskog dramskog pozorišt,a koju je režirao Stefan Sablić, gostovao je na 12. Festivalu “Žanki u čast” koji se održava u mestu Rabrovo iz koga čuvena Žanka Stokić i potiče.

Ovaj komad prati priču o životu naše najpoznatije slikarke kroz pisma koje su majka i ćerka pisale jedna drugoj.