IIz monoframe DRAGA

“Draga”: Pokušaj odbrane najoklevetanije srpske vladarke pred sudom istorije

U ponedeljak, 15. januara u 19 časova u Centru lepih umetnosti “Gvarnerijus”, Jovana Kolundžije biće premijerno izvedena monodrama “Draga” dramaturga Zorice Simović, (“Vinski kabare”, “Baš-Čelik”, “Angleska sonata”, “Zidanje Skadra” …), koja ujedno potpisuje i režiju. Monodrama “Draga” pokušaj je odbrane najoklevetanije srpske vladarke Drage Obrenović pred sudom istorije.

„Svaki čovek zaslužuje advokata pa i najoklevetanija srpska vladarka“, kaže dramaturg Zorica Simović. Draga Obrenović prikazivana je na razne načine, ali nikada do sada iz njenog ličnog ugla. Namenski je pisana za Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama (“Mister Dolar”, “Čikago”, “Mama Mia”, “Brilijantin”, “Kosa” …), koja je ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade svoga pozorišta za glavnu ulogu u mjuziklu „Mister Dolar“ Branislava Nušića. Glas kralju Aleksandru Obrenoviću daje Andrija Daničić.

Draga (Mašin) Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

Predstava je pretpremijerno izvedena u Kući Đure Jakšića u Skadarliji 25. decemba 2017.

Nakon premijernog izvođenja u Gvarnerijusu, “Draga”će biti izvedena i na sceni Velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu u ponedeljak 22. januara. Nije slučajno da je Gornji Milanovac izabran za prvo gostovanje ove bravurozno napisane i odigrane monodrame. Naime, kao i sama kraljica Draga, Zorica Simović i Dušica Novaković su takođe rodom iz ovog šumadijskog bisera.