DSC 0353.jpg e1415137371391

Bil Hejstings u 11 zemalja

Danas je u Pozorištu na Terazijama održana konferencija za novinare povodom trećeg izdanja edukativnog projekta „11 ZEMALJA“ koji se od 1. do 13. novembra održava u ovom pozorištu. Ove godine radionice vodi renomirani brodvejski koreograf i pedagog Bil Hejstings.

Edukativnu platformu „11 ZEMALJA“ od 2012. godine organizuju Pozorište na Terazijama i Časopis za umetničku igru Orchestra (Beograd, Srbija) u saradnji sa školom The School at Jacob’s Pillow (SAD), a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Srbiji i  Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO, i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama još jednom je danas istakao da je zahvaljujući projektu „11 ZEMALJA“ naš jedini muzički teatar postao regionalni centar za obrazovanje na polju mjuzikla i renomirana institucija sa visokim izvođačkim standardima, kako licenciranih brodvejskih tako i domaćih produkcija i izrazio veliko zadovoljstvo što je ovakva saradnja sad već postala lepa tradicija.

Dru Giblin, ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu zahvalio se na partnerstvu i izjavio da je ponosan na podršku koju Ambasada SAD već godinama pruža Pozorištu na Terazijama i mladim umetnicima koji se usavršavaju na polju muzičkog pozorišta. Umetnost je, kako je rekao, najbolji način povezivanja ljudi i razmena novih iskustava i znanja.

„Počeo sam da se bavim plesom kada sam imao 23 godine, što je prilično kasno za jednog plesača. Ali nikada nisam zaboravio ogromnu podršku koju sam tada dobio od svojih učitelja i evo danas sam u poziciji da kao predavač širim njihovo znanje po celom svetu. Ovo je prelepo pozorište i centar odlične energije. Iskreno sam zahvalan na ovom iskustvu“- rekao je Bil Hejstings.

Ivana Milovanović, osnivač i urednik časopisa za umetničku igru Orchestra podsetila je na stipendije za njujoršku školu „Jacob’s Pillow“ koje se od 2007. godine dodeljuju članovima Pozorišta na Terazijama. I ovog puta biće dodeljene dve stipendije na javnoj prezentaciji u četvrtak 13. novembra u Pozorištu na Terazijama.  Ove godine prijavilo se više od 60 profesionalnih i ne-institucionalnih umetnika.

Saradnja sa brodvejskim koreografom Četom Vokerom traje od 2006. godine i do danas su održane brojne radionice, a Voker je bio i reditelj i koreograf mjuzikla „Kabare“ premijerno izvedenog u decembru 2007. godine.