25. godina DAH Teatra

25. godina postojanja DAH Teatra, kao i predstavljanje knjige o istoimenom DAH Teatru, najavljano je na konferenciji za novinare održanoj u kafeu „Mali princ“.

Festivalom i konferencijom POSTOJANJE/POSTAJANJE obeležiće se i proslaviti četvrt veka postojanja ovog teatra. Time se ukazuje na kontinuitet, koji nije lako obezbediti u teškim uslovima života, a samim tim njihov uspeh i potojanje bivaju veći. DAH Teatar je prepoznat kako nacionalno, tako i internacionalno, a o tome govori i prva knjiga izdata u SAD-u, gde ih sam izdavač predstavlja kao jednu od najtrajnijih i najznačajnijih savremenih pozorišnih trupa u jugoistočnoj Evropi.

Knjigu je priredio profesor Denis Barnet (Koi koledž, Ajova), a objavljena je u izdanju Lexington Books-a iz SAD-a. Sadrzi skup tekstova o različitim aspektima rada DAH Teatra koje su pisali istaknuti umetnici i teoretičari iz celog sveta. Dok je predgovor za knjigu pisao čuveni pozorišni reditelj Eudjenio Barba.

Govorilo se i o daljem radu DAH Teatra tokom juna i jula meseca. Naime pozvani su na dve važne prestižne konferencije u SAD, jednu u Pensilvaniji, a drugu u Vašingtonu. O značaju ovog teatra govori i činjenica da će na konferenciji u Vašingtonu, koja zapravo predstavlja konferenciju TCG mreže (Theatre Communication Group) biti počasni gosti, gde će imati priliku da predstave svoj rad, predavanjem rediteljke i direktorke Dijane Milosević, kao i insertom iz nove demonstracije DAH Teatra „Možda sanjati“ u izvedbi glumice Ivane Milenović Popović.

U periodu od 3. do 10. juna DAH Teatar će gostovati sa predstavom „Drhtaj ruže“ na Tranzit festivalu čuvenog Odin Teatra u Danskoj.  Dok će od 11. do 19. juna ostvariti međunarodnu saradnju sa Grenlandfree Teatrom iz Norvečke na zajedničkom izdanju projekta „Ne/Vidljivi grad“ a plod ove saradnje biće prikazan u okviru prestižnog PIT Festivala u Norvečkoj. Druga polovina juna je rezervisana za Internacionalni festival „Gola mesečina“ u Skoplju gde će glumica Maja Mitić održati petodnevnu radionicu i predavanje mladim glumcima. Dok će krajem meseca obleziti 25. godina svog rada, festivalom i konferencijom POSTOJANJE/POSTAJANJE, na kojoj uprkos izostajanju bilo kakve podrške od strane Ministarstva kulture i Sekretarijata Grada Beograda, očekuju brojne goste iz celog sveta.

Nakon festivala održaće se 13. po redu Institut DAH Teatra (internacionalna škola za glumce i reditelje) na koju dolaze studenti iz Indije, Nepala, Australije, Amerike, Nemačke, Grčke a koji traje dve nedelje.

Takođe tokom konferencije pored njihovog uobičajenog rada otvorile su se još neke teme, a povod za to su bili rezultati konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u 2016. godini.

Dijana Milošević, direktorka DAH Teatra, istakla je da ovo predstavlja temu na moralnom nivou. I da ovakvim izborom komisije zapravo nijedan mladi umetnik nije podržan, dok se  razvoj jedne scene se stopira, zapravo dovodi do narušavanja i gašenja. Nekada i mala sredstava za mladog umetnika mogu biti podstrek, međutim ovoj komisiji nije u fokusu bilo motivisanje i briga za mlade. A dodatni paradoks predstavlja to što su mnogi projekti podržani u svetu, a kod nas nisu naišli na prepoznavanje. Istakla je i značaj DAH Teatra koji kroz svoj umetnički rad gradi i promoviše  nacionalni identitet, a to se ne poštuje i ne prepoznaje od strane naših institucija, dodaje Milošević.

Rezime konferencije se sastojao u tome da se zapravo odlukom komisije zanemario rad sad već tri generacije koreografa i plesača, koji poslednjih 25 godina ulažu u razvoj domaće plesne scene, uprkos tome što ni u Beogradu, niti u Srbiji ne postoji nijedna javna institucija koja se sistemski bavi savremenim plesom.