zavod u parizu

Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u Kulturnom centru Srbije u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 28.11.2019. godine, otvorene su dve izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Spomenik zahvalnosti Francuskoj obnova” i „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“.

Pred brojnom publikom, istaknutim stručnjacima iz Francuske i predstavnicima Udruženja za negovanje kulture sećanja „Le souvenir Français“, izložbe je otvorila v.d. direktora Kulturnog centra Srbije Marija Nestorović.

Direktor Zavoda Olivera Vučković je istakla da su ove izložbe plod predanog rada na promociji i unapređenju nepokretnog kulturnog nasleđa prestonice Srbije, te da će tokom trajanja izložbi taj rad, lepota Beograda i zajedničke vrednosti biti dostupne Parižanima i svim posetiocima koji dođu u Kulturni centar Srbije.

Istoričar umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara je predstavila izložbu posvećenu podizanju, trajanju i obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj, proisteklu iz zajedničke misije vlade Republike Srbije, vlade Republike Francuske, Ambasade Republike Francuske u Beogradu, Udruženja za negovanje kulture sećanja „Le souvenir Français“, Ministarstva za rad, zapošljavanje, borilačka i socijalna pitanja Republike Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, da obnove spomenik koji je posle 88 godina od podizanja, bio u veoma lošem stanju.

Saša Mihajlov, istoričar umetnosti, je govoreći ispred autorskog tima izložbe „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“, istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ukazala da arhitektonsko nasleđe Beograda deli zajedničke vrednosti i trajanje sa evropskim kulturnim nasleđem, te da je predstavljanjem izložbe pariskoj publici ideja bila da se skrene pažnja na to da je francuski umetnički i arhitektonski rafinman imao odjeka u srpskom graditeljskom nasleđu, jednako, ako ne i više od široko rasprostranjenog srednjoevropskog.

Ove dve izložbe, koje su obeležile rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u 2018. godini, nisu slučajno u istom galerijskom prostoru u Parizu. Spomenik zahvalnosti Francuskoj, podignut na samom početku tridesetih godina prošlog veka, deli isto vreme, prostor i umetničku boju sa idejama i likovnošću beogradske moderne, dok zajedno svedoče o srpsko-francuskim kulturnim vezama i estetskom senzibilitetu čvrsto utemeljenim tokom godina koje su im prethodile.

Izložbe u Kulturnom centru Srbije u Parizu će biti otvorene do 01.02.2020. godine.