Vulkan

Vulkan: Predstavljen roman o ljubavi i smrti “Uvek i samo tvoja” Olivere Jovanović

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

U knjižari Vulkan na Trgu Republike sinoć je predstavljen novi, peti roman Olivere Jovanović Uvek i samo tvoja.

Na predstavljanju knjige, pored autorke Olivere Jovanović, govorili su i Nenad Stanojević, književni kritičar iz Novog Sada i Jovana Milovančević, književna kritičarka i novinarka Radio Beograda 2. Razgovor je vodila Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu.

Radić je na samom početku istakla da je roman Uvek i samo tvoja roman o ljubavi i smrti i da se razlikuje od prethodno objavljenih Oliverinih romana po tome što se u njegovom središtu ne nalaze istorijska dešavanja, već intimni svet junakinje koja je ispričala ovu priču. 

Jovana Milovančević odredila je novi roman Olivere Jovanović kao modernistički. Istakla je da je oblikovan kao konzistenta celina, u kojoj je zastupljena savršena narativna logika: „Ovaj roman je zasnovan na pričanju priče, i to je važno u kontekstu savremene književnosti upravo zato što je priča izgubila svoje mesto. Zamenilo ju je ispovedanje“. Kao značajnu odliku romana navela je i esejističke pasaže. Potom se osvrnula na jezik i stil, ističući lepotu rečenice i njenu bogatu sintaksičku strukturu.

Nenad Stanojević osvrnuo se na dosadašnji opus Olivere Jovanović i zaključio da ona zauzima značajno mesto u savremenoj srpskoj književnosti.

Upoređujući svoju novu knjigu sa prethodnim: Vreme je ljudsko talas na kamenu, Putnik sa lažnim pasošem i Pesma zovinog pruta, Olivera Jovanović ukazala je da je roman Uvek i samo tvoja pisala u prelomnim životnim trenucima i da joj zato za pisanje nije trebalo obimno istraživanje koje je preduzimala za prethodne romane. Ovoga puta, kako je naglasila, istraživačku građu je već imala u sebi.

„Nije lako okrenuti ogledalo prema onim delovima sebe koji ti se ne dopadaju ili sa kojima ne želiš da se suočiš. Ali, pisanje suštinski jeste i beg i suočavanje, a ja sam to veoma intenzivno proživela  pišući ovu knjigu“, konstatovala je autorka.

U knjizi Uvek i samo tvoja Olivera Jovanović upoznaje nas sa junakinjama čije životne priče na prvi pogled izgledaju tako da bi mogle biti priče svakoga od nas. Beležeći pojedinosti iz života svojih junakinja, ona oslikava njihove portrete, neprestano sameravajući snagu ljubavi naspram onoga što nazivamo usudom ili sudbinom.

Nova i prethodne knjige Olivere Jovanović mogu se pronaći u knjižarama Vulkan širom Srbije i na sajtu vulkani.rs.