Vrapcic plakat

VRAPČIĆ

Drama “VRAPČIĆ” na uzbudljiv, dramatičan, na momente i duhovit način dočarava neverovatan život najveće francuske šansonjerke Edit Pjaf, koga se ona priseća u svojim poslednjim danima, bolesna od raka i već duboko ogrezla u zavisnost od morfijuma, dok je na lečenju u sanatorijumu.

Predstava “VRAPČIĆ” po tekstu Nataše Ilić, a u režiji Miloša Jagodića gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu, scena “Raša Plaović” 23. juna u 20.30h. Predstava je rađena u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra iz Lazarevca i Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Ovo je priča o veri jedne žene. Odrastanje u bordelu među prostitutkama, slepilo, čudesno ozdravljenje, život na ulici, smrt deteta, dramatična i tragična sudbina, a uz to svetska popularnost i blistava muzička karijera, nadčovečanska snaga sa kojom se borila protiv bolesti nastavljajući da peva do poslednjeg dana, čudesna i nesalomiva vera sa kojom je čitavog života tragala za spasenjem svoje duše, darujući nam tako neke od najlepših šansona, ovu krhku ženu koju su zvali Vrapčić, učinili su ne samo borcem nego i istinskom heroinom.

Predstava «Vrapčić», u koprodukciji dva srpska pozorišta, najstarijeg, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i najmlađeg, Prvog prigradskog pozorišta iz Lazarevca, čuva od zaborava i dokumentuje jedan jedinstveni životni put čuvene pevačice i nacionalne francuske muzičke ikone. Muzički orkestar izvodi uživo najčuvenije šansone Edit Pjaf, dok glumica koja tumači lik „Vrapčića“ verno interpretira i čuva od zaborava lik i delo, njen život ali i autentični život Pariza.

U rediteljskom konceptu ove muzičke melodrame ista glumica igra slavnu šansonjerku od detinjstva do smrti, a kroz fragmentarni niz scena u kome se smenjuju san i java, morfijumske halucinacije sa trenucima lucidnih refleksija, a sve prožeto nezaboravnim melodijama šansona, ona ga pred nama ponovo proživljava, otkrivajući nam svoje najintimnije tajne.

Kroz emotivnu ispovest koja govori o uzbudljivom i trnovitom putu jedne žene koja se iz blata uzdigla do zvezda, o talentu i daru koji ne mogu ostati skriveni, o izgaranju, upornosti, radu i odricanju koji zapravo svaki talenat zahteva, o ljubavi kao izboru i suštinskom smislu, gledaoci će zajedno sa junakinjom moći da plaču i da se smeju, uživaju u najlepšim melodijama šansona (pesme su prepevane na srpski jezik, što će mnogim zaljubljenicima u ovu muziku omogućiti po prvi put da razumeju o čemu pesme Edit Pjaf govore), ali i da zastanu i preispitaju sopstvenu veru, živote i prioritete.