9cdfe39c ffd5 1c34 b4ca 9fee87caeb91

U SUSRET DVOSTRUKOM IZDANJU BITEFA

54. i 55. BITEF FESTIVAL: Na ivici budućnosti

Otvorena scena Bitef-Prologa, Skver Mire Trailović, septembar 2020. godine, photo: Jovo Marjanović

U Beogradu će se, od 13. do 25. septembra ove godine, održati duplo, 54. i 55. izdanje Bitef festivala. Zbog nemogućnosti da se Bitef 2020. godine održi u punom kapacitetu, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda, tada je doneta odluka da se ove godine Bitef održi u dvostrukom izdanju.

Setimo se Bitef-Prologa

Da podsetimo, prošlog septembra je, zbog nemogućnosti da se festival odvija nesmetano, održan Bitef-Prolog, svojevrstan uzorak odloženog festivala, trodnevni program koji je sadržao pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima. (Kako je izgledao Bitef-Prolog možete pogledati na ovom linku). Kao što je beogradska publika tada mogla da vidi zahvaljujući gostovanjima predstava Štefana Kegija Dolina Jeze i Simona Sena Biti Arijela F, tematski fokus 54. i 55. Bitefa će biti na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala. Usko povezan sa tematskim je i estetski (formalni) fokus festivala. On se bavi dehumanizacijom tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni. Festival će se održati sa javnosti već predstavljenim vizuelnim identitetom i pod sloganom Na ivici budućnosti.  

ee7ca03a 3f32 af87 ef30 6fa10f776c30

Predstava “Dolina jeze”, režija Štefan Kegi, Bitef-Prolog, septembar 2020, photo: Jelena Janković

Šta nas očekuje ove godine?

U glavnom programu  će biti organizovana brojna izvođenja četrnaest pozorišnih produkcija reditelja i koreografa iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana i Meksika, Austrije i Čilea.  Među njima je i pet predstava planiranih za prošlu godinu koje su mogle da se produkciono realizuju i ove, kao što su dela poznatih autora evropskog pozorišta Vima Vandekejbusa i Ersana Mondtaga i mlade zvezde slovenačkog teatra Žige Divjaka. Publika će u selekciji imati priliku da vidi i devet novoizabranih produkcija. U umetničkom i produkcijskom timu Bitefa ističu da je organizacija festivala sa četrnaest predstava značajnih autora veliko postignuće, imajući u vidu otežanu komunikaciju i putovanja, kao i značajno smanjenu produkciju predstava u svetu u protekloj godini.

ca3a8f41 2f80 4d56 a705 e731e57aaf04
Predstava “Biti Arijela F”, koncept i režija Simon Sen, Bitef-Prolog, septembar 2020., photo: Jelena Janković

Glavni program ovogodišnjeg Bitefa, koji sadrži i neka iznenađenja, biće predstavljen na prvoj konferenciji za medije povodom festivala u Skupštini Grada Beograda 30. juna. 

6e8d4667 c975 b48e a0fc d8b652efb498
Druga konferencija za novinare održana povodom Bitef-Prologa, 9. septembra 2020, photo: Jakov Simović

Prošlogodišnje izdanje Bitefa, Bitef-Prolog, podržali su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo. Prijatelj i sponzor Bitefa bila je I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Bitef su podržali i partneri festivala Erste Bank a.d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica „Bel Medic“, Halo Creative team, Mezestoran „Dvorište“, klub „Zaokret“, Domaće kiflice, Muffinstore, Marriot-Courtyard Belgrade City Centre i restoran Ruski car.

015b9bb4 8063 4199 a693 3cf9cfbe5c53