Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography) - All rights reserved / Sva prava zadržana.

Tema stručnog vođenja kroz izložbu: tragom vitruvijanskih zlatnih pravila arhitekture u modnom dizajnu Žan Pol Gotjea

”Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” u Muzeju savremene umetnosti

Stručno vođenje kroz izložbu „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje,“ nastavlja se sa istoričarkom umetnosti, doktorkom Milicom Mađanović, koja će nam približiti dve umetnosti neraskidivo vezane za čovekovo postojanje i delanje. Ovog vikenda 20. i 21. februara. Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn preko servis sajta Ticket.rs. 

Tema stručnog vođenja doktorke Milice Mađanović, menadžerke beogradske postavke izložbe „Ljubav je ljubav,“ koje će biti održano ovog vikenda (20. i 21. februar) u 12:00 sati, je – „Firmitas, utilitas, venustas: tragom vitruvijanskih zlatnih pravila arhitekture u modnom dizajnu Žan Pol Gotjea.“ Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn preko servis sajta Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju po vremenskim slotovima.

„Neraskidivo vezani za ljudske fizičke i duhovne potrebe, moda i arhitektura su aktivni konstituenti čovekove pojavne realnosti. Oba kreativa izraza nastaju kao odgovor na čovekovu potrebu za telesnom zaštitom, koji, nadograđen ljudskim genijem, metamorfira u objekat individualnog (ličnog), kolektivnog (polnog, rodnog, kulturološkog, religijskog, klasnog, itd.) i temporalnog (istorijsko-epohalnog) komunikativnog potencijala. Tretirajući Gotjeovo stvaralaštvo kao predmet studije slučaja, vođenje će istražiti mogućnost primene tradicionalnih arhitektonskih postulata strukture, funkcije u forme u analizi modnih kreacija. Izložbeni eksponati će služiti kao smernice na putovanju kroz domene arhitekture i mode, a Žan Pol Gotje će biti prikazan kao graditelj ljudske svakodnevice kraja 20. i početka 21. veka.“ – ukratko o temi kaže doktorka Milica Mađanović.

Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje  je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke. 

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

Izložba traje do 1. marta 2021.