svetski dani poezije 2021 facebook cover

Svetski dan(i) poezije: PAPIR KAMEN KAMEN

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

21-23. mart 2021. godineKulturni centar Beograda

Svetski dan poezije proglasio je UNESCO 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dve godine kasnije, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić – oslanjajući se na sopstvenu i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu – započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival.  

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, dok se osmišljavanje koncepta prepušta drugom pesniku ili pesnikinji. 

Urednica ovogodišnjeg programa je pesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić, a Svetski dan(i) poezije održaće se od 21. do 23. marta 2021. godine na onlajn profilima Kulturnog centra Beograda.

Kako se festival iz poznatih razloga održava u digitalnom prostoru, umesto tribina osmišljena je dijaloška e-publikacija, a umesto pesničkih čitanja publika će imati priliku da ih čuje preko video-zapisa. Uz urednicu programa, ko-autori na ovim materijalima su snimatelj i direktor fotografije Marko Milovanović, kao i illustrator i grafički dizajner Srđa Dragović.

Ukoliko se usudimo da iza sebe ostavimo i dalje relativno sveže i nedovoljno precizne fraze (poput „izazovnih vremena” ili „nove normalnosti”), to ipak ne znači da trenutak u kojem se nalazimo ne shvatamo ozbiljno, iz poetske perspektive. Upravo suprotno: programom festivala Svetski dan(i) poezije pristupamo jeziku i društvu na temelju promišljanja esencijalnih potreba, izneverenih očekivanja i paradigmatskih promena – a sve to kroz nastup lišen očiglednih i istrošenih referenci. 

Dobro poznata dečija igra na koju se oslanjamo u naslovu – Papir kamen makaze –  zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza. Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstaviće se kroz svoje stihove: Đorđe Ivković (SR), Marija Dejanović (HR), Marija Dragnić (CG), Tomislav Augustinčić (HR), Radmila Petrović (SR), Alen Brlek (HR), Vladana Perlić (RS), Anita Pajević, (BiH) i Jana Radičević(CG). 

Video-zapisi koji čine ovaj onlajn događaj zamišljeni su kao intervencija, ne kao ilustracija. Budući da nismo u mogućnosti da autore i autorke pozovemo na gostovanje, pojedinačni snimci napravljeni su za po jedan rad svakog od njih, a ovi audio-vizuelni materijali deo su programa kao odgovori na pesme, umesto da budu tek njihov prikaz/odraz. Imajući u vidu da se slika snima odvojeno, te da će pesnici biti prisutni glasom i tekstom (ne i glavom/telom), Svetski dan(i) poezije se na izvestan način neposredno bave kretanjem i udaljenošću: oprostoravanjem poezije i njenom asocijativnom materijalizacijom. Konceptom ovogodišnjeg programa pomeramo kontekstualnu granicu čitanja pesama regionalnih autora, doživljavajući njihove radove kao celinu doslednu u nameri postavljanja pitanja, iako ne nužno po pitanju stila ili motiva. Svaki video ima i titl na izvornom jeziku, radi lakšeg praćenja teksta. 

Budući da je upravo dijalog uvek bio integralni deo dosadašnjih festivala ovogodišnjatrodnevna onlajn manifestacija rezultiraće e-publikacijom koja u svom obliku podseća na razgovor o poetskom tj. poeziji. Uspostavljajući odnos između poetskih i potencijalno poetskih elemenata i objekata unutar (po vrsti i obliku) raznorodnih sadržaja, autori i autorke su uz svoje tri pesme priložili isto toliko drugih neknjiževnih tekstova koji međusobno komuniciraju sa njihovim radovima, formirajući diptihe. Prelomljena e-publikacija sastavljena je od poglavlja posvećenih autorima i autorkama, a ona sadrže pomenute poetske i nepoetske tekstove, fotografije, biografije. Sveobuhvatna knjižica će biti objavljena onlajn i besplatno dostupna svima po zatvaranju manifestacije, kada će i YouTube adrese videa biti hiperlinkovane u samoj e-publikaciji.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji, pa tako imamo priliku da i tri mlade italijanske pesnikinje – Đulija MartiniAlma Spina i Beatriče Kristali – budu deo ovogodišnjeg programa. Njihove pesme biće prvi put prevedene na srpski jezik posebno za ovu priliku, a autorke će poslati svoje snimke čitanja i predstavljanja koji će gledaocima takođe biti dostupni sa titlovima.  

Za vreme trajanja festivala Svetski dan(i) poezije – 21, 22. i 23. marta 2021. godine –  svakog dana biće okačeno po četiri poetska videa u razmaku od nekoliko sati, čime ćemo pokušati da prenesemo ritam dosadašnjih festivalskih nastupa i u okviru onlajn mogućnosti. 

Sav program/sadržaj manifestacije biće dostupan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda (https://www.youtube.com/channel/UCpbIse6TLSRSedWsNbHWqWw), te na njihovoj Facebook stranici(https://www.facebook.com/KulturnicentarBeograda/), dok objave, najave i vesti vezane za sam događaj možete pratiti na zvaničnom Instagram profilu (Kulturni centar Beograda na Instagramu).