cepora

ŠTA TI VIDIŠ KADA SE POGLEDAŠ U OGLEDALO?

Sinoć je, u svečanoj sali Gradske opštine Vračar, premijerno izvedena interaktivna dramsko-plesna predstava „Ogledalo“ produkcije CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine. Publiku su u sali, pre izvođenja, pozdravili Mihailo Grupković ispred GO Vračar i Vesna Popović, rediteljka predstave, koja je posetioce pripremila na ono što ih čeka tokom i nakon izvođenja.

Publika je, kroz seriju od osam scena dramsko-plesnog formata, imala prilike da prati različite dileme mladih koje se javljaju u periodu razvoja ličnog identiteta, kontiunirana preispitivanja, prihvatanje i odbacivanje sebe, te razmišljanja o tome ko su, kome pripadaju i šta žele.

Predstava prati teme slike o sebi, usamljenosti, emocionalnih veza, seksualnosti, prijateljstva i podrške. S obzirom na interaktivni karakter predstave, publika je bila u prilici da zaviri i u svoja ogledala, te da tumači scenske pokrete iz svog ugla, da ih povezuje sa svojim dilemama i podeli sa ostalima na i van scenskog prostora.„Predstava je nastala kroz radioničarski proces sa ovom grupom mladih ljudi i sve što se našlo na sceni jesu teme koje boje njihove živote svakodnevno.

Ne samo njihove, već i naše. Zbog toga predstava na univerzalan način dotiče pitanje preispitivanja toga ko smo, šta želimo i kako se osećamo, a plesni elementi otvaraju prostor za dublju analizu svih drugih situacija, društvenih okolnosti i naših unutrašnjih dilema koje se prožimaju kroz naš život, a koje nekad nisu jasno vidljive“, ističe Vesna Popović, rediteljka predstave. Interaktivni deo predstave je trajao duže od samog perfomansa, a svi posetioci su do poslednjeg minuta ostali u sali Gradske opštine Vračar, što govori u prilog snažnom utisku koji je „Ogledalo“ ostavilo na publiku i teme koje su pokrenute, koje nas iznova teraju da se zapitamo, preispitamo i na kraju prihvatimo ili odlučimo da nešto menjamo.

Interaktivna predstava „Ogledalo“ je produkcijaCEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine (www.cepora.org), koji svojim aktivnostima već sedamgodina doprinosi pozitivnom razvoju dece i omladine i nosilac je brojnih projekata iz ove oblasti.