Kosta Milovanović

Srećna galerija SKC: “Usta” i Kosta Milovanović

Strip i izložba “Usta” čiji autor je Kosta Milovanović

SREĆNA GALERIJA Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC) organizuje promociju strip omnibusa „USTA“, KOSTE MILOVANOVIĆA, u četvrtak, 8. septembra u 19h u Velikoj Sali SKC Beograd i izložbu radova iz istoimenog dela, u Srećnoj galeriji SKC Beograd u periodu od 8. do 19. septembra. Za strip priču “Usta” 2017. godine Milovanović je dobio Nagradu izdavačke kuće Besna kobila na Međunarodnom salonu stripa SKC Beograd.

Kostin najnoviji strip omnibus donosi četiri priče o jednom junaku: Sve što ste ikada sanjali; Tajna balzamovog sirćeta, Usta i Zlatna krila Manojlova.

Milovanović je autor više murala i dobitnik desetak značajnih nagrada i priznanja na festivalima, sajmovima, konkursima i takmičenjima iz domena ilustracije, stripa, ilustrovanja knjige i filma kratke elektronske forme.

Predstojeća izložba “Usta” neće imati svečanu ceremoniju otvaranja, a biće otvorena za posetioce od 8. septembra od 8h, dok je radno vreme Galerije ostalim danima: ponedeljak – petak: 8.00 – 20.00 / subota: 8.00 – 15.00.

Na promociji govore: Zoran PENEVSKI, scenarista i strip teoretičar i Kosta MILOVANOVIĆ, autor izdanja.

Strip autor i ilustrator Kosta Milovanović rođen je 1971. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek zidnog slikarstva, 1999. godine. Magistrirao je zidno slikarstvo 2004. godine na istom fakultetu.

Od 2006. član je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije. Od 2000. do danas ilustruje izdanja izdavačkih kuća Politika, Kreativni centar, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Laguna, Bigz, Nolit, Novi logos, Pčelica, Klet, Službeni glasnik i dr.

U izdanju Pčelice 2019. godine objavljuje roman za decu Luka mali slikar.
Od 1998. predavač je na više radionica vezanih za likovnu umetnost. 2001/02. radi kao profesor crtanja i slikanja u Školi za dizajn u Beogradu a od 2004. do danas radi kao profesor likovne kulture u OŠ „14. oktobar“ u Obrenovcu gde trenutno i živi.