KOD5553

Snimak baletske predstave “La Capinera”

Posle zajedničkog podsećanja nekih od kultnih predstava koje su obeležile istoriju Pozorišta na Terazijama, u subotu, 25. aprila u 19.30 časova na Youtube kanalu ovog pozorišta, biće prvi put emitovan snimak baletske predstave “La Capinera” čija je premijera bila 13. aprila 2007. godine i sa kojom je balerina Ašhen Ataljanc proslavila 20 godina svoje karijere. 

Ova predstava ima poseban značaj za Pozorište na Terazijama-dokazala je da je njegov baletski ansambl u stanju da, pored mjuzikla kao primarnog repertoarskog opredeljenja, jednako kvalitetno realizuje i predstave drugačijeg estetskog i žanrovskog izraza. To su potvrdile i brojne nagrade:  tri priznanja na festivalu “Purgatorije” 2007. godine (nagrada za nabolju predstavu, nagrada za najbolju kreciju balerini Ašhen Ataljanc, specijalna nagrada za umetničko dostignuće kompozitoru Kirilu Džajkovskom), godišnja nagrada “Dimitrije Parlić” koreografu Mikeleu Meroli, godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama. 

Inspiraciju za predstavu “La Capinera” italijanski koreograf i reditelj Mikele Merola pronašao je u istoimenom romanu Đovanija Verge. Muziku je komponovao makedonski kompozitor Kiril Džajkovski, scenograf je Aleksandar Denić, a kostimograf Jelena Malešević.

Pored glavnih uloga-Ašhen Ataljans i Milana Rusa, kritika je za zapaženu solističku deonicu istakla i Danicu Arapović, a posebne pohvale su dobili Milan Gromilić, Katarina Gromilić, kao i ceo baletski ansambl Pozorišta na Terazijama koji je ovom produkcijom na sebe skrenuo posebnu pažnju. Narator je glumac Miroljub Turajlija. 

*snimak će biti dostupan do 22h kako bi gledaoci koji se kasnijje uključe imali prilike da pogledaju predstavu do kraja