slovenija sajeta se ove godine o

Slovenija: SAJETA se ove godine održava

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Na čuvenom slovenačkom festivalskom Sotočju (ušću) u Tolminu, Sajeta prva otvara sezonu festivala i koncerata.

Nakon prošlogodišnjeg hibridnog multimedijalnog izdanja festivala, SAJETA ART & MUSIC FESTIVAL vraća se ove godine 22. put za redom i to u formi koja je svima poznata, kao što je to bilo i ranijih godina pre pandemije korona virusa.

SAJETA Art & Music Festival 2021. biće održan na svojoj staroj lokaciji neverovatne prirodne lepote, na ušću (Sotočju) reke Soče i Tolminke u podnožju Julijskih Alpa u Tolminu, u Sloveniji, od 6. do 11. jula 2021. godine.

Sajeta je internacionalni festival koji već više od dve decenije sledi ideju o uspostavljanju umetničke laboratorije u prirodnom okruženju i tokom nedelju dana svog trajanja pruža uslove za izražavanje savremenih kreativnih praksi izvan urbanih centara, gde te prakse obično borave.

SAJETA od svojih početaka okuplja publiku širokog spektra, bez obzira na godine, socijalne ili geografske razlike, gde u magičnom prirodnom okruženju svake godine dočekuje u gotovo porodičnoj atmosferi sve svoje goste.

Tokom svih ovih godina stvaramo uslove za podsticanje interdisciplinarnih praksi, inovacija i novih pogleda i pristupa u kreativnom izražavanju i pažljivo organizovanim međunarodnim programom pokušavamo da održimo ekskluzivnost festivala, bez ograničenja u žanrovima, što je jedna od glavnih odlika SAJETA Festivala svih ovih godina.

Na ovogodišnjem 22. izdanju festivala, sa približno 30 uglavnom ekskluzivnih koncerata i performansa i širokim spektrom umetnika iz Slovenije i iz još 12 zemalja, program će biti održan na tradicionalnoj lokaciji na Sotočju (ušću) i u gradskoj biblioteci Tolmina.

Među brojnim međunarodnim umetnicima, ovog leta ugostićemo hrvatsku legendu Darka Rundeka sa ekipom, jednog od najvažnijih umetnika jugoslovenskog novog talasa koji se na scenu pojavio 1980-ih i imao ogroman uticaj na razvoj popularne muzike u ex-YU. Darko Rundek je krajem prošle godine objavio novi album “Brisani prostor” koji će predstaviti na Sajeti. Govoreći o ex-YU sceni, ovogodišnji festival ugostiće još umetnika iz regiona, od Hrvatske atrakcije psihodeličnog sastava Nemanja, preko umetnika elektronske muzike iz Srbije Jana Nemečeka, Umbre, potom uticajnog tria Roza, pa sve do kultnog kantautora Kralja Čačka.

I to nije sve! Slovenačke boje predstaviće mlad ženski kantautorski duo 3:RMA, mladi progresivni rokeri Kavasutra, iskusni naprednjački trio iz Prekmurja ŠKM Banda, slovenačko-hrvatski sastav Trokut, zatim stari Sajeta prijatelji Kačis, Cene Resnik koji će nam se pridružiti sa grupom Free Stellar Trio, Iztok Koren će predstaviti svoj sveži solo projekat, a Simon Šerc će se pojaviti sa svojim PureH projektom.

SAJETA Festival oduvek prepoznaje berlinsku scenu kao izuzetno važnu i upravo zbog toga ove godine je predstavljamo zajedno sa berlinskom izdavačkom kućom Morphine Records, čiji osnivač Rabih Beaini, muzičar i producent, na ovogodišnjem festivalu ima dvostruku ulogu, kroz nastup i kao programski kokurator Sajeta Festivala.

Morphine Records predstaviće ove godine istraživača zvuka iz Austrije Stefana Fraunbergera, italijansku muzičarku iz Berlina Martu de Pascalis, dok će francuskinja Marylou predstaviti svoj jedinstven set. Upperground Orchestra koju predvodi upravo Rabih Beaini nastupiće posle duže pauze upravo na Sajeti. Underground Orchestra je hibridni džez bend koji džez zvuke unapređuje inovacijama modernog zvuka elektronike. Kroz saradnu sa Morphine Records i Rabijem Beaini, na samom kraju festivala biće predstavljen audio-vizuelni umetnik iz Francuske Vincent Moon koji će te večeri binu deliti zajedno sa njim.

Još jedna međunarodna saradnja doneće ovogodišnjem program festivala interesantnu muzičku selekciju. SAJETA u saradnji sa organizacijom Klanghaus iz Austrije i projektom “Slow Light – Seeking Darkness” predstaviće tri muzička performansa: mladu muzičarku iz Švedske Magdalenu Agren, zatim pevačicu fantastičnih vokalnih sposobnosti iz Francuske Isabelle Duthoit, austrijskog umetnika zvuka Sebastiana Leopolda, kao i muzičku radionicu slovenačkog perkusioniste Jake Berger na temu impro muzike.

U okviru ove saradnje biće organizovana međunarodna javna diskusija na veoma interesantnu temu svetlosnog zagađenja, a koju će voditi Sandra Kočuvan iz austrijske organizacije Alpe Adria Alliance. Projekat “Slow Light – Seeking Darkness” podržan je od strane Kulturstiftung Koroške regije iz Austrije.

Sa podrškom platforme Shape, koju u Sloveniji predstavlja Mota organizacija sa festivalom Sonica, pridružiće nam se izuzetan austrijski muzičar Lukas Koenig sa solo projektom Mesing i italijanski dizajner zvuka Riccardo La Foresta.

Ovogodišnji festival Sajeta podržan je i od strane ambasade Amerike u Sloveniji, te će se ovom prilikom publici Sajeta Festivala predstaviti američka producentkinja bruklinske scene Robi D Light. Nastup Stefana Fraubergera podržan je od strane Austrijskog kulturnog foruma koji se pridružuje konceptu Slow Light – Seeking Darkness.

Pored tradicionalnih kreativnih radionica, prateći program ove godine uključuje audio-vizuelnu instalaciju “Biodukt” umetnika koji se bave zvukom Martine Testen i Simon Šerc, čije je otvaranje predviđeno za prvi dan festival u galeriji gradske bibiloteke. Posetioci će imati priliku da utole žeđ za kreativnošću na muzičkoj radionici sa Jakom Bergerom, zatim na vajarskoj radionici sa Marjanom Mirtom, umetničkoj radionici sa Vesnom Vesić, Beogradu znanoj likovnoj umetnici, plesnoj radionici sa Zalom Erznožnik Podreka i na radionici zvuka sa pomentom Martinom Testen i Simonom Šercem.

Naši najmlađi posetioci će svoju kreativnost razvijati na muzičkoj radionici za decu sa Samo Kutinom, umetničkoj radionici koju će organizovati tolminski umetnici i po prvi put u radionici animacije sa Hanom Repše. I sve to u prijatnom prirodnom okruženju.

Učesnici ovogodišnje Sajete moći će i da kampuju u šumi iznad ušća (Sotočja).

Više o programu festivala na: www.sajeta.org

Zasebne informacije o pojedinačnim izvođačima biće vam dostupne, a o projektima i sadašnjoj i budućim saradnjama razgovaraćemo na konferenciji za novinare u Novoj Gorici (SLO), gde će biti omogućeno da se prisustvuje i uživo i preko Zoom aplikacije.

Konferencija za medije:

Četvrtak, 1. jul 2021. Sa početkom u 11h, XCenter, Nova Gorica Svi prijavljeni će dobiti link preko kojega će moći da se povežu. Prijave: press@sajeta.org

Karte za festival se mogu kupiti preko sistema EVENTIM.

Produkcija: Zveza Mink Tolmin Podrška: Ministarstvo kulture R. Slovenije, opština Tolmin, Koroška regija Kulturstiftung, JSKD, Austrijski kulturni forum, Američka ambasada u Ljubljani.