Slobodan Trkulja

Slobodan Trkulja i Balkanopolis pred milijardu gledalaca u Kini

Predstavili srpsku muziku u najgledanijem televizijskom programu na svetu, deset puta gledaniji od televizijskog prenosa američkog Super boul turnira

Muzičar i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara Slobodan Trkulja i njegov sastav ”Balkanopolis” učestvovali su u najvećem multinacionalnom televizijskom programu ”Karenaval puta svile” i ”Prolećni festival Gala 2021” u Kini koji je pratilo više od milijardu gledalaca, što ga čini najgledanijim TV formatom na svetu.

Prolećni festival najvažniji je tradionalni festival u kineskoj kulturi kojim se obeležava prvi dan proleća i Male Nove godine prema kineskom lunearnom kalendaru. Tom prilikom, 3. i 4. februara, u organizaciji Odeljenja za međunarodnu saradnju Nacionalnog radija, Televizijske uprave (NRTA) i Shaanki Media Convergence, emitovan je maratonski multinacioni medijski program: ”Karneval puta svile” i ”Prolećni festival Gala 2021” u mestu Shaanaki u severnoj provinciji Kine, u kojem je pored mnogobrojnih umetnika iѕ celog sveta učestvovao i ”Balkanopolis”.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Program je ambiciozno emitovan čak 27 sati bez prestanka, u 36 zemalja širom sveta, na pet kontinenata, a emitovalo ga je više od 600 televizijskih stanica, internet portala i društvenih mreža poput Weibo u YOUKO. Zbog svega, ovaj televizijski program je deset puta gledaniji od televizijskog prenosa američkog Super boul turnira.

Jako nam nedostaju koncerti, ljudi i muzika koju im uživo stvaramo. Proteklih godinu dana smo stali sa nastupima i turnejama i imali ograničen kontakt sa bližnjima, sa porodicom i prijateljima, sa celim svetom. Za muzičare je to posebna vrsta iskušenja. Neki od nas su izgubili i drage prijatelje. I onda se desi ovako nešto. Tih 4 minuta i 56 sekundi, koliko je trajao snimak našeg nastupa pred neverovatnih milijardu gledalaca u Kini, delovali su kao da smo osvojili zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama,

kaže Slobodan Trkulja.

Slobodan Trkulja sa svojim sastavom ”Balkanopolis” moderan način izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije, koju na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani ”Moderna tradicija Balkana”, dok posebnu poplarnost uživaju u Kini. Zbog izuzetne međunarodne karijere i uspeha Trkulja je i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara.