Screenshot 2022 02 22 at 14.39.19

Slatko vino upareno s slanim jelima

Vinarija Eden je u saradnji sa beogradskim restoranom “27”, napravila mali “eksperiment”

Semillon vino (vinarije Eden) najbolje vino u Srbiji za 2021. godinu, u kategoriji slatkih i poluslatkih vina

Kultura ispijanja vina zajednička je celom svetu. Odabir vina stvar je ličnog ukusa, međutim izlazak iz sopstvene zone komfora nekada može doneti sasvim nova iskustva.

Postoje brojne zablude kada su u pitanju dezertna vina. Retko spominjana i nepravedno zapostavljena, ova vina prate brojne zablude, a najčešća je o tome da su upariva isključivo sa dezertima.

Vinarija Eden je u saradnji sa beogradskim restoranom “27”, napravila mali “eksperiment” tako što je svoje slatko Semillon vino uparila sa internacionalnim menijem i zanimljivim zalogajima, među kojima su se izdvojili karpaćo od cvekle, gambori u korici od bibera, grilovana guščja džigerica, kruška kuvana u vinu, plavi sir…

Degustaciji su prisustvovali ljubitelji vina, somelijeri, vlasnici restorana, kao i vinski novinari. Opšti utisak među prisutnima je da se kombinacija navedenih ukusa savršeno uklopila sa slatkim, ledenim Semillon-om iz kasne berbe.

Specifičnost ovog vina ogleda se u proizvodnom procesu baziranom na tome da se berba navedene sorte grožđa obavlja što kasnije (u konkretnom slučaju krajem januara) kada grozdovi na lozi dostignu izgled suvog grožđa i visok nivo slasti. Složenost procesa ima za rezultat ograničenu seriju proizvodnje, svega 1500 boca, koje je moguće probati u različitim beogradskim fine dining restoranima, kao i u vinariji Eden.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Eden je porodična vinarija koja koristi isključivo grožđe iz sopstvenih vinograda. Ceo proizvodni pogon kao i barik sala nalaze se pod zemljom, dok je degustaciona sala smeštena na najvišoj tački poseda, na nadmorskoj visini između 240-260 m u selu Ranilović, nadomak Aranđelovca.

Pored Semillon-a, vinarija u svom vlasništvu poseduje vinograd koji je posađen tokom 2014. i 2015. godine na površini od 7ha na kom se uzgajaju neke od poznatih internacionalnih sorti kao što su sauvignon blanc i chardonnay od belih, kao i merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc od crvenih.

Više o karakteristikama Semillon vina možete saznati na ovom i ovom linku.

Više o vinariji Eden možete saznati na ovom linku.