Sedam veličanstvenih

Sedam veličanstvenih: I ovoga puta magija sa velikog bioskopskog platna”

18. Festival “Sedam veličanstvenih” od 16. do 21. oktobra u mts dvorani

Za svoj osamnaesti put festival „Sedam veličanstvenih“, jedinstvena antologija vrhunskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarnog filma, predstaviće podjednako izuzetnoj publici dokumentarističkih posvećenika 7 ekskluzivnih premijernih ostvarenja ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije, kao i jedan sad već legendarni dokumentarni film u okviru specijalne projekcije.

Ovogodišnjem festivalu je pripala više nego ekskluzivna prilika da prikaže film „Mladi Platon“, veliki dokumentaristički hit, neposredno pred njegovu američku bioskopsku premijeru. Irski proslavljeni par Niasa Ni Kinon, rediteljka, i Dejvid Rejn, producent, dolaze u Beograd samo na tri dana i odavde lete ka Njujorku gde ih čekaju bioskopske promocije i premijera. Prethodni film „In loco parentis“ najpoznatije i najuspešnije irske rediteljke bio je planetarni hit, posebno uspešan u Americi, a prikazan je i na festivalu „Sedam veličanstvenih“ 2017.

Ovoga puta sa njom je sarađivao i iskusni irski dokumentarista Deklan Mekgra, koji je u stvari pokretač projekta kao učesnik dramatičnih događaja kojima se film bavi. Ovo je sjajna dokumentarna verzija priče o Belfastu, o kome je čuveni Kenet Brana nedavno napravio sjajan film.

Čast da otvori festival pripala je velikom evropskom filmskom umetniku Pavelu Lozinskom i njegovom „Filmu sa balkona“ koji je postao nezaobilazni deo selekcija svih vodećih svetskih festivala. Vrhunsko ostvarenje „cinema verite“-a je zadivljujuće otkrivanje bogatstva i neponovljivosti života.

Svakako najznačajnija evropska autorka posvećena apsolutno ekskluzivnim pričama o svetu umetnosti, holandska rediteljka Uke Hogendejk, i ovoga puta filmom „Blaga Krima“ predstavlja dramatična dešavanja iza sjaja blistavih muzejskih eksponata. I ovu autorku još uvek pamtimo po njenim sjajnim ostvarenjima „Novi Rejks muzej“ i „Moj Rembrant“, a najnoviji film mnogi označavaju kao triler posebne vrste, pre svega zbog velike drame i neprestanih obrta, ali najviše zbog toga što se gleda gotovo bez daha, kao pravi bioskopski hit.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Mladi autor koga je festival „Sedam veličanstvenih“ već predstavio 2013. dolazi sa novim filmom „Jedna provincijska bolnica“ koji je upravo imao svoju premijeru i bio nagrađen na velikom festivalu u Karlovim Varima. Ilijan Metev, autor engleskog stila, dolazi na kratko iz Londona da nam predstavi jedno od najekskluzivnijih i najhrabrijih ostvarenja u savremenom evropskom filmu. Ekskluzivan i po tome da je sniman u Ćustendilu, u Bugarskoj, dok je Ilijan Metev bio u izolaciji u Londonu, zahvaljujući učešću dvoje hrabrih i požrtvovanih kolega.

Ove godine biće predstavljena i dva vrlo posebna filmska i vizuelna umetnika – jedan dolazi iz Španije, mladi katalonski autor Pera Puđbert, posvećenik prirode, i Andreas Horvat, vrhunski austrijski fotograf i filmski autor čiji je prethodni film prikazan na festivalu u Kanu. Pera Puđbert je osvojio Španiju divnom poetskom pričom „Vetar koji nas pokreće“ o lepoti i moći prirode, a Andreas Horvat nas uvodi u prostor kao iz snova u svom filmu bez reči „Zoo Lockdown“ superiornog vizuelnog stila.

Festival će zatvoriti svakako jedan od najznačajnijih dokumentarnih filmova XXI veka. Proslavljeni austrijski autor Nikolaus Gejrhalter, čija ostvarenja o našoj planeti „Homo sapiens“ i „Zemlja“ su zadivila i publiku našeg festivala, filmom „Matter Out of Place“ na poseban način zaokružuje trilogiju o ljudskoj civilizaciji u najnovijim vremenima, o njenim tragovima i zapanjujućim promenama širom sveta.

Posebno želimo da istaknemo specijalnu festivalsku projekciju koja je u znak sećanja na jednu od najvećih filmskih umetnika sveta – Hedi Honigman. Prošle godine svi su bili zadivljeni njenim neverovatnim ostvarenjem „Više od 100“ ne sluteći da je to film koji kao blistava kruna zaokružuje njen opus. Za beogradske ljubitelje i posvećenike u okviru specijalne projekcije biće prikazan jedan od najznačajnijih modernih dokumentarnih filmova „Zaborav“, sniman u glavnom gradu Perua. Limi, rodnom mestu velike autorke.

Festival “Sedam veličanstvenih” i ovoga puta najvljuje magiju sa velikog bioskopskog platna i uzbudljive surete sa harizmatičnim evropskim autorima!