crni talas

SEĆANJE NA MILANA JELIĆA 

Tribina i retrospektiva filmova u Jugoslovenskoj kinoteci 

U četvrtak 27. aprila, u Jugoslovenskoj kinoteci (sala u Kosovskoj 11) u 18 časova počinje retrospektiva filmova nedavno preminulog reditelja i glumca Milana Jelića, koju otvara razgovor o njegovim filmovima pod nazivom Od crnog talasa do popularnih komedija, u kome učestvuju Ivan Velisavljević (filmski kritičar i dramaturg) i Kristina Đuković (scenaristkinja).

U sklopu retrospektive publika će moći da pogleda reprezentativne filmove koje je Milan Jelić režirao, kao što su Bubašinter, Tigar, Rad na određeno vreme i Nedeljni ručak, kao i one u kojima je ostvario zapažene glumačke role, poput Vrana ili Dece vojvode Šmita.

Milan Jelić (1944-2023) jedna je od najzanimljivijih ličnosti naše kinematografije, koja još uvek nije dobila kritičku evaluaciju kakvu zaslužuje.

Najpre se pojavljuje kao glumac u kultnim filmovima crnog talasa, dok istovremeno režira kratke amaterske filmove u kino klubovima, da bi se kao reditelj dugometražnog igranog filma pojavio sa niskobudžetnim, ali intrigantnim ostvarenjem Bubašinter, koje se i iz današnje perspektive čini vrlo svežim i relevantnim, a svoj stvaralački zenit dosegao je sa trilogijom Na određeno vreme po kojoj je ostao i najpoznatiji široj publici. Jelić je kroz svoj rad uspevao u onome što malobrojnima polazi za rukom: da značenjsku slojevitost i društvenu kritiku, uvije u zabavnu i komunikativnu formu.