kultni srpski filmovi

SADNEKAD – kultni srpski filmovi na plakatima studenata FPU

Kultni srpski filmovi na plakatima studenata u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra

Jugoslovenska kinoteka u saradnji s Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu predstavlja izložbu plakata na kojima su Kultni srpski filmovi SADNEKAD, koja će biti otvorena 10. juna u 19 časova.

Studenti treće i četvrte godine na predmetu Plakat, u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra, dobili su priliku da s liste sto srpskih igranih filmova izaberu po jedan naslov i daju svoje viđenje ostvarenja koja su obeležila domaću kinematografiju.

Filmovi s liste, koje je Jugoslovenska kinoteka 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja, vraćeni su u sadašnjost zahvaljujući modernim grafičkim rešenjima mladih autora. U novom izdanju našla su se kultna dela Dušana Makavejeva, Slobodana Šijana, Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i mnogih drugih.

Na izložbi u Uzun Mirkovoj biće postavljeni i printovi originala iz bogate zbirke plakata koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored izloženih, publika će moći da vidi još tridesetak različitih digitalnih studentskih plakata putem video-instalacije.

Zahvaljujući vremenskoj distanci, kao i činjenici da nova rešenja nisu deo profesionalnog angažmana, dobijamo nenametljiv pregled i komparaciju novog i starog.