Quo Vadis Aida by Jasmila Zbanic 1

“Quo Vadis, Aida?” ponovo dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” ponovo se može gledati online, ekskluzivno na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gde će film biti dostupan od četvrtka, 4. februara. Film se na OnDemand platformi kina Meeting Point može gledati u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Kosovu. Cena koda za film je 4,00 EUR za zemlje regije.

Iako zbog pandemije bioskopi u 2020. nisu radili i još uvek ne rade u punom kapacitetu, film Jasmile Žbanić je u prošloj godini u bioskopima u BiH postigao uspeh koji nije nijedan drugi bh. film u posljednjih 10 godina. “Quo Vadis, Aida?”, kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar® u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, prvi je igrani film koji progovara o genocidu u Srebrenici.

U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorka koja u leto 1995. radi kao prevodilac za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenario potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Film je svetsku premijeru imao na Venecija Film Festivalu (2020), gde je osvojio tri nezavisne nagrade – organizacije UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umetničkog izražavanja, nagrada Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika pa nagrada SIGNIS Svetske katoličke organizacije za komunikacije; na festivalu u Antaliji film je osvojio nagradu za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film, Specijalno priznanje na Jerusalem Film Festivalu, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week – za najbolji film, najbolju rediteljku (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić).

Film je nominovan za Independent Spirit Award.

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba u februaru su dostupni i filmovi “Koncentriši se, baba” (Pjer Žalica, 2020, 92 min.) – film dostupan širom sveta, kao i “Pun mjesec” (Nermin Hamzagić, 2019, 85 min.); te filmovi  “Otac”(Srdan Golubović, 2020, 120 min.) – film dostupan u Bosni i Hercegovini i Sloveniji i “Mare” (Andrea Štaka, 2020, 84 min.) – dostupan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Kosovu.