DSC06278

Prvi jubilej predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“

Predstava „Osama-Kasaba u Njujorku“ danas, 20. decembra, obeležava prvi jubilej- 50. izvođenje. Nastala je po romanu Vladimira Kecmanovića u dramatizaciji Koste Peševskog i Darka Bajića, koji je i reditelj predstave. Mladu glumačku ekipu čine Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović. „Osama-Kasaba u Njujorku“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu, onom pravom koje može da se prekine samo velikom tragedijom kao što je rat.

„Ova predstava obuhvata period od nekih dvadesetak godina, preciznije od mladosti naših junaka do njihovih zrelih godina. Čini mi se da zbog toga različite generacije mogu da se identifikuju sa našim likovima, upravo zato što mi prođemo razne periode života i sazrevanja. Ova priča takođe obiluje arhetipskim odnosima – ljubavnim, prijateljskim, neprijateljskim, u kojima svi možemo da se prepoznamo. Te emocije su naravno podstaknute i pojačane okolnostima rata u kojima se ova predstava u svom većem delu događa. To su veoma nesrećne okolnosti koje ne bi trebalo nikad, nikoga i nigde da zateknu. U tome smo svi saglasni, bilo da smo to preživeli ili ne, u bilo kojim godinama da smo bili u to vreme“, kaže glumica Isidora Simijonović.

Predstava „Osama-Kasaba u Njujorku“ premijerno je izvedena 4. aprila 2018. godine. Do sada je učestvovala na brojnim pozorišnim festivalima i osvojila nekoliko značajnih nagrada. Veliki uspeh u ulozi Pripovedača u ovoj predstavi ostvario je Andrija Kuzmanović. Njegova uloga ovenčana je i „Zoranovim brkom“ na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru 2019. godine.

„Bilo mi je važno da pripovedač ima sve što nosi ljudskost. Osobine i vrline jednog normalnog čoveka, kome svi težimo. Uopšte me nije zanimalo ko je i šta je, bitno je da je čovek u biti, ljudsko biće, neko ko hoda ovom planetom i ko bi trebalo da bude jedno od najpamentijih bića. Nisam branio ni veroispovest, ni poziv, već samo ljudskost. Ljudi se ovde prepoznaju zato što ovo jeste životna predstava, ima sve elemente života u pravom smislu. Zato je meni interesantno da je igram, a ljudima da gledaju. Vidim da se vraćaju da ponovo gledaju predstavu i da su lepo raspoloženi kad se predstava završi, bez obriza što neki plaču. Sve je to sastavni deo života“, kaže Andrija Kuzmanović.

Predstava „Osama – Kasaba u Njujorku“ je sledećeg meseca na repertoaru 24, 26. i 31. januara. Repertoar Zvezdara teatra je objavljen, a ulaznice od danas u 13 časova možete nabaviti na blagajni ili onlajn putem sajta pozorišta.