VATRE foto Nebojsa Babic2
VATRE, foto: Nebojša Babić

Predstava španske rediteljke, “Vatre” premijerno u JDP-u

Premijera predstave predstave “Vatre”, Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre“ Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli biće održana u četvrtak, 2. februara u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić“. Autorka teksta i rediteljka nam dolaze iz Španije, a Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ovom prilikom, pored naših, igraju i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone.

Predstava Vatre je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone nastala kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

Sve koprodukcije nastale u ovom projektu u februaru će biti predstavljene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal). Predstava Vatre je na programu 17. i 18. februara.

Rediteljka Portačeli je režirala preko 70 predstava u Španiji i inostranstvu, među kojima su i Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf, Frankenštajn Meri Šeli, Euripidovi Trojanci, Džejn Ejr Šarlote Bronte, Tetovirana ruža Tenesija Vilijamsa, Predsednik Tomasa Bernharda, Na dnu Maksima Gorkog, Zimska bajka Vilijama Šekspira, Prometej Hajnera Milera, i mnoge druge. Za svoj rad je stekla brojna priznanja i nagrade, uključujući MAKS, ADE i BUTACA nagrade za najbolju režiju.

Spisateljica Marija Velasko (1984, Španija) objavila je desetak pozorišnih drama i osvojila brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja međunarodna Heidelberger Stückemarkt nagrada (2022).

Njene drame, koje odlikuje autofikcija, hibridnost žanra, poetski i politički diskurs, prevedene su na nekoliko jezika (francuski, italijanski, engleski, portugalski, nemački, turski, itd.). Zbirka Slomljeni nokat (2022) sadrži neke od njenih najznačajnijih recentnih naslova.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan.

Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo.

Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.