Screen Shot 2020 08 17 at 12.46.30

Pečat hercega Šćepana pesniku Živojinu Rakočeviću, a Ćiriličnik Udruženju književnika Crne Gore


Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ koji čine: Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojerej Nikola Todorović, Budimir Dubak, Novica Đurić, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević jednoglasno je doneo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, pesniku, publicisti i nacionalnom pregaocu iz Gračanice, dok je nagrada „Ćiriličnik“, koja se dodeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, ove godine pripala Udruženju književnika Crne Gore.
U obrazloženju žirija navodi se da ukupna stvaralačka delatnost Živojina Rakočevića predstavlja plemenit i dragocen doprinos kulturi, dok njegova lirska umetnost potresno svedoči da i u najtežim okolnostima, iako ranjeno, naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.
Udruženje književnika Crne Gore nagradu „Ćiriličnik“ zaslužilo je istrajnom, dostojanstvenom i umetnički kvalitetnom borbom za očuvanje srpskog jezika i pisma, navodi se u saopštenju.
Tradicionalna visoka priznanja „Trga od ćirilice“ dobitnicima će biti uručena 28. avgusta, na svečanom zatvaranju manifestacije, nakon svete Božanstvene liturgije u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Morači.