46

Otvorena izložba radova Mire Brtke – REFLEKSIJE u Muzeju grada Beograda

Multimedijalni opus umetnice predstavljen kroz 300 odabranih radova

U organizaciji Fondacije MIRA BRTKA i Muzeja grada Beograda otvorena je velika retrospektivna izložba radova Mire Brtke – “Refleksije”, u Resavskoj 40b, koja će trajati do 25. aprila 2021. godine.

svg%3E

Sveobuhvatni, multimedijalni opus Mire Brtke, za srpku savremenu umetnost, izuzetno važne umetničke figure, prikazan je hronološki u 16 celina prvog sprata Muzeja grada Beograda.

Pored njenog likovnog stvaralaštva, izložba ”Refleksije” u izvanrednoj postavci, prikazuje paralelno, i sa jednakim fokusom, njenu delatnost kao filmske režiserke, kostimografkinje, modne dizajnerke, aktivistkinje.

Na izložbi je prikazano više od 300 najreprezentatvnijih eksponata iz opusa umetnice, u vlasništvu Fondacije MIRA BRTKA iz Beograda. Pored serije slika u duhu poznog enformela, kojim započinje njeno slikarsko stvaralaštvo u Rimu, na izložbi su se našli i radovi kojima istražuje svetlost i boje iz perioda stvaralaštva u okviru grupe “Illumination”. Sledi ciklus “Belih slika”, odlikovan racionalističkom geometrijskom formom, novim tretmanom materije, prostora i svetla u slici. U rimskom okruženju, praktikovala je neke od specifičnih slikarskih koncepcija, u maniru op-artističkog koncepta slike. U svom višemedijskom opusu, na autentičan način je koristila papir, tekstil i tradicionalnu tehniku veza, istražujući mesto susreta dvodimenzionalnih radova sa trodimenzionalnošću i slobodnom formom (kolaž, asamblaž, objekat).

Posebnu pažnju na izložbi privlače njene skulpture. Prikazani su svi Brtkini vajarski tematski ciklusi (“Akumulacije”, “Crvena skulptura”, “Linearna skulptura”, “Metamehanike”, “Spolja-iznutra”…), od skulptura malog formata, do onih monumentalnih.

foto: Vladimir Miloradović