ac800a91 c651 4006 b06f d6f0c8e466e7

Održana promocija knjige 100 Sizifovih pravopisnih pravila Bojana Jokanovića

Autor Bojan Jokanović predstavio je trenutno najtraženiju dečju knjigu 100 Sizifovih pravopisnih pravila na promociji održanoj u knjižari Vulkan KCB. Osim autora, o knjizi su govorile i urednica dečjih izdanja Branka Josipović Krivokuća, kao i Sena Mihailović, saradnik sa Instituta za srpsku kulturu. Promociju su ulepšali specijalni gosti, đaci drugog razreda OŠ Branko Ćopić.

Svedoci smo da danas društvene mreže i internet neminovno oblikuju pogled na svet mlađih generacija. Okruženi nekvalitetnim televizijskim i novinarskim sadržajem, deca sve više odrastaju uz jedan, grubo rečeno, iskrivljen jezik, pun slenga i stranih reči, kaže urednica Branka Josipović Krivokuća i podseća da, iako se pravopis uči celog života, neke osnove pravopisnih normi i govorne kulture ne usvajamo i pored sistematskog školovanja.

Pošto deca imaju razvijeno vizuelno pamćenje, ne čudi da je Bojan izabrao da pravila približi deci upravo pomoću ilustracija. Iskoristivši svoj talenat za crtanje, stvorio je Sizifa, junaka koji će rešiti najčešće jezičke nedoumice, pravopisne i gramatičke pogreške, istakla je Josipović Krivokuća.

O važnosti poznavanja pravopisa govorila je i Sena Mihailović, saradnik sa Instituta za srpsku kulturu. U vremenu kada reči gube bitku pred fotografijom na popularnim društvenim mrežama, skromno i sa samo pozitivnom namerom, pronašao je svoje mesto i jedan izmaštani dečački lik. Antički heroj koji nas opominje kako treba pravilno pisati i govoriti probio se u mnoštvu najrazličitijih sadržaja i osvojio simpatije dece, kaže Sena Mihailović. Knjigu 100 Sizifovih pravopisnih pravila i kartice koje je prate, a dopuštaju najraznovrsnije mogućnosti učenja uz igru, Mihailovićeva smatra izdavačkim poduhvatom godine.

Autor Bojan Jokanović uložio je mnogo ljubavi, znanja i truda u borbu za pravopis srpskog jezika, a oduševljena publika dokaz je da njegova borba ipak nije bila uzaludna. Priča o Sizifovoj borbi za pravopis i ćirilicu može da ponudi kvalitetan i koristan sadržaj, a ljudi su to prepoznali, objašnjava Jokanović. Naglašava da, iako je knjiga pre svega upućena deci, podjednako je važna i za roditelje koji će deci svoje znanje i motivaciju za učenje najbolje preneti.