DSC03286 1

NEZAOBILAZNA TEATARSKA ATRAKCIJA – FESTIVAL RUTA GRUPA TRIGLAV


Beogradsko dramsko pozorište biće od 1. do 6. decembra, po četvrti put domaćin, sada već tradicionalnog susreta Regionalne unije teatara RUTA GRUPA TRIGLAV. Festival otvara „Božanstvena komedija” u režiji Franka Kastorfa – BDP-a, a najnovije produkcije izvešće Dramski teatar iz Skoplja, MGL iz Ljubljane, Kazalište Ulysses, Gradsko pozorište iz Podgorice, i sarajevski Kamerni teatar 55.

Regionalna unija teatara osnovana je, na inicijativu Beogradskog dramskog pozorišta, oktobra 2019. godine – protokolom o saradnji između pomenutih 6 pozorišta sa namerom da se kroz mrežu susreta, razmene predstava, umetnika i ideja, te kolaboraciju sa evropskim fondovima za kulturu razvija i unapredi teatarska praksa. Ciklusi gostovanja najboljih produkcija traju godinu dana, a domaćini su naizmenično članice Unije. Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo istih teatara tokom jedne godine pred publikom u čitavom region.

Pre godinu dana, RUTA je potpisala ekskluzivni sponzorski ugovor sa GRUPOM TRIGLAV, čime je omogućena nesmetana saradnja i organizacija susreta. “Festival koji povezuje pozorišne institucije država u kojima je Triglav prisutan, jedan je od naših najvećih projekata na području saradnje u kulturi. Kao ponosni partner festivala, verujemo da podržavamo kvalitet pozorišnih predstava, te da će odabrani program zadovoljiti i najzahtevnije gledaoce. Uvereni smo da će Beogradsko dramsko pozorište doprineti da Beograd diše punim plućima, uz kulturu i umetnost”, reči su Dragana Markovića, predsednika IO Triglav osiguranje a.d.o.

Na ovogodišnjim susretima u Beogradskom dramskom pozorištu, uz Danteovu „Božanstvenu komediju”, biće izvedene i predstave: “My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića, Dramskog teatra, Skoplje (2.12), „Junakinje” reditelja Aleksandra Popovskog, u izvođenju MGL iz Ljubljane (3.12), „Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijemsa, u režiji Lenke Udovički, koprodukcija BDP, Kazalište Ulysses i Belef festival (4.12), „Bez portfelja” Stevana Koprivice, u režiji Branislava Mićunovića, Gradskog pozorišta iz Podgorice (5.12) i „Umri muški” Alda Nikolaja, reditelja Admira Glamočaka, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva (6.12).