Nedelja finskog filma

NEDELJA FINSKOG FILMA: Finske priče o ljubavi


 FINSKE PRIČE O LJUBAVI: 7 – 11. APRIL 2022, Dvorana Kulturnog centra Beograd

Sada je pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu. Selektor filmova Nedelje finskog filma je reditelj Stefan Arsenijević. Uspešnu svetsku premijeru i izvrsne kritike na Kanskom festivalu imao je kontroverzni film PSI NE NOSE PANTALONE starog znanca i gosta festivala, Jukke Pekke Valkeapääe.

Beskompromisan u želji da se upusti u dubine sadomazohističkog seksualnog odnosa kroz koji se prelamaju tugovanje, ljubav i spasenje, ovaj film će definitivno testirati granice izdržljivosti publike svojim eksplicitnim scenama, ali će hrabri na kraju biti nagrađeni emocijom snažne i čiste ljubavi.  

SLEPI ČOVEK KOJI NIJE ŽELEO DA POGLEDA TITANIK Teemu Nikkija stiže ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu. Izrazit u formi, iznanađujuć u narativu, a nadasve uzbudljiv, povešće vas na neočekivano putovanje koje poseduje napetost vrhunskih trilera. 
Tu su i dva odlična filma koja se, na sasvim različite načine i bez patetike, bave gorućom temom izbeglica.

AURORA Miie Tervo, koja i otvara festival, dovodi nam starog znanca Amira Escandrija, ovog puta kao izvrsnog glavnog glumca u inteligentnom poigravanju sa popularnim žanrom romantične komedije. Amir će nam se pridružiti na festivalu i ove godine, ne propuštajući priliku da poseti Beograd u kojem je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu.

Sličnu životu sudbinu je imao i Hamy Ramezan koji je svoja iskustva pretočio u nagrađivani film PRVI SNEG,  toplu porodičnu priču iz perspektive 13-godišnjeg dečaka koji punim plućima otkriva svet oko sebe, svestan da u svakom trenutku može biti deportovan iz Finske. 
Za one koji su skloniji filmovima epohe, tu je TOVE Zaide Bergroth, biografija ikone finske kulture, autorke romana i stripova o svetski poznatim dečjim junacima Muminima. Ali ne očekujte dečji film, već priču o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka. 

O kompleksnim ljubavnim intrigama, među grupom prijatelja koji se ponovo okupljaju u vili na prelepom finskom ostrvu govori i ansambl film IGRE MEĐU PRIJATELJIMA Jenni Toivoniemi. 

Dilema posao ili prijatelji i izazovi korporativnog neoliberalnog društva snažno i aktuelno su artikulisani u toploj drami ŠUMSKI DIV Ville Jankerija, u kojoj ćemo lako prepoznati i našu sadašnjost. Film će vas sigurno i nasmejati i raznežiti, a bićete u prilici da posle projekcije porazgovarate sa rediteljem Villem Jankerijem, koji je gost festivala. 

I konačno, u pravoj tradiciji uvrnutog finskog humora, ČELIČNE DAME Pamele Tole prati staricu koja, nakon dugogodišnjeg trpljenja ponižavanja, u nehatu ubija svog muža, a zatim sa sestrama kreće na poslednje putovanje Finskom. Da malo proživi pre nego što je uhapse. 

U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja.
Dobrodošli na Nedelju finskog filma u Beogradu! 
 

 
Gosti ovogodišnje Nedelje finskog filma su:
 
JAANA PUSKALA
 
Jaana Puskala je šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti sve prisutniji na međunarodnoj festivalskoj sceni.

 AMIR ESCANDARI
Amir Escandari je rođen 1979. u Teheranu. Kada je imao sedam godina, njegova porodica je emigrirala u Jugoslaviju. Amir je odrastao u izbegličkom kampu u Beogradu. Početkom rata na ovim prostorima emigrirali su u Finsku, gde su dobili azil. U
 
VILLE JANKERI
 
Ville Jankeri je diplomu mastera filmske režije stekao na Nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi (NFTS). Godine 2007. godine izabran da snimi kratki film u okviru konkursa Berlin Today Award i tako je nastala Poslednja želja, prikazana