Dodela nagrade1

Nagrada UMUS-a za 2018. godinu

Jedinstvena, retka i jedna od najznačajnijih nagrada iz oblasti umetničke muzičke interpretacije u Srbiji. Dodeljuje se svake godine za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje u prethodnoj koncertnoj sezoni. Ustanovljena je 1970.godine i sastoji se od diplome i novčanog iznosa koji donira Ministarstvo kulture Srbije.  Ovogodišnja nagrada UMUS-a biće svečano uručena u ponedeljak, 4. maja o.g, u 12 časova u prostorijama Udruženja, Terazije 26/1.

Od 2002. godine dodeljuju se i nagrada za životno delo i nagrada za mladog umetnika do 30 godina starosti, pod jedinstvenim nazivom. Do sada je dodeljivana 47. puta a dobilo je preko 80 muzičara. Nagrada se dodeljuje povodom dana osnivanja Udruženja (7.april 1946.) u saradnji sa Ministarstvom kulture  Srbije.Ona se dodeljuje  za izvođaštvo  najeminentnijim muzičkim umetnicima Srbije  a  njen značaj je utoliko veći što je dodeljuje žiri sastavljen od kolega  koji su već dobili ovo priznanje.

Ovogodišnji žiri za dodelu godišnje Nagrade UMUS-a, sastavljen od muzičkih umetnika, dobitnika ovih nagrada u sastavu: predsednica Smiljka Isaković,čembalo, Ante Grgin, klarinet, Jovan Kolundžija, violina, Dragana Jovanović, dirigent i Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran jednoglasno je odlučio da Nagradu UMUS-a za 2017. godinu (koja se dodeljuje  u 2018.g.) dobiju sledeći  umetnici:  

– LjUBOMIR DIMITRIJEVIĆ, flauta – nagrada za životno delo
–  PREDRAG GOSTA, dirigent – nagrada za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje u 2017. (dirigovanje operom Monteverdija – Orfej, Madlenijanum, 18. novembar 2017.g.)

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

– FILIP TOMIĆ, violončelo ( 26.g.) – nagrada za najuspešnijeg mladog umetnika u 2017.g.

Nagrada UMUS-a dodeljuje se svake godine, povodom dana Udruženja muzičkih umetnika Srbije, ove godine 48. put. Sastoji se od diplome i novčane nagrade koju  dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije, dok mladi umetnici pored diplome dobijaju solistički koncert u velikoj sali KNU u organizaciji UMUS-a.