Nada Starčević

Nada Starčević: Putopisi ka slobodi 

Umetnica Nada Starčević u u galeriji – Atelier DivArt

Otvaranje samostalne izložbe Nade Starčević “Putopisi ka slobodi” biće održano danas od 1. juna u 19h u galeriji – Atelier DivArt, Kosančićev venac 3, Beograd.

Težnja ka oslobođenju duha, misli i osećanja slikarke Nade Starčević realizovana je u najnovijem ciklusu akvarela koje će publika imati priliku da vidi u ambijentu galerije DivArt u Beogradu. Ovaj ciklus nastao je u vreme pandemije 2020. i 2021. godine koja je svakako omogućila vreme za stvaranje i pokrenula misli umetnice.

Putovanja tada nisu bila moguća, ali u imaginarnom svetu umetnice jesu. Ona putuje sama i sa svojim najmilijima obilazeći Ljubljanu, Veneciju, Herceg Novi, osvajajući Durmitor, Mont Everest…

Ove destinacije kriju skrivenu ličnu simboliku i oslobađaju uspomene dajući snagu umetnici, a publici pružaju raznolike asocijacije i otvaraju nove svetove.

Osnovni motiv na slikama je balerina; on otkriva slikarsku veštinu prikazivanja figure u pokretu, beleženje trenutka i građenja kompozicije.

Sve nastaje u dahu kao što su i pokreti balerina brzi, virtuozni i trenutni. Skicozni crtež ukomponovan je u tehniku akvarela i pred nama se nalaze zabeleženi trenuci snažnih emocija. 

Nada Starčević

Rođena 1979. godine u Obrenovcu. Diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. 2000. godine upisuje Fakultet primenjenih umetnosti, odsek zidno slikarstvo. Radi u osnovnoj školi kao nastavnik likovne kulture.

Izlagala na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu a ovo je njena prva samostalna izložba. Učesnik međunarodnih festivala akvarela u Fabrijanu i Urbinu i više likovnih kolonija u Srbiji.