flashdance

Mjuzikl Fleš dens najavljen kao muzički i energetski vatromet

Nakon “S druge strane jastuka”, prva premijera u Pozorištu na Terazijama

foto: Iz predstave Fleš dens, Dalibor Tonković

Čuvene muzičke numere „Maniac“ i „What a Feeling“ iz planetarnog hit-filma „Flashdance“, sada su dobile i srpski prepev zahvaljujući novom mjuziklu na sceni Pozorišta na Terazijama. U pitanju je prva premijera, u ovoj pozorišnoj sezoni na Terazijama, koja nosi naziv pomenutog plesnog filma iz 1983. godine.

„Fleš dens“ je predstava muzike i plesa, koja se oslanja na osnovnu filmsku priču, ali je znatno složenija i bogatija, oko čega su se, u svojim izjava, složili njeni autori i izvođači, na konferenciji za novinare održanoj danas u foajeu PNT-a. Na premijeri, koja je zakazana za 19. novembar, pored Tanje Bošković, Miroljuba Turajlije i Slavena Došla, zaigraće i nova glumačka imena, pod okriljem reditelja predstave Vlada Đurkovića, dirigenta Vesne Šouc i koreografa Milice Cerović.

FlashDancemale
Direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja; foto: Tijana Janković-Jevrić

„Zašto sam ustao? Zato što je ovo jedan vid odavanja poštovanja ekipi koja je ovo radila. Dakle, u ovim uslovima, koji su bili teški, zbog poznate situacija,“ uspravnog stava, svoje obraćanje novinarima započeo je direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja, ističući da je predstava „Fleš dens“ projekat mladih i talentovanih ljudi. Kao jednog od njih, predstavio je i reditelja Vladana Đurkovića, kome je ovo prva predstava na sceni PNT-a.

„Kada sam pročitao komad, shvatio sam da ga nose mladi likovi, od oko dvadesetak godina, i da su važne uloge one manje, koje su i nosioci priče i komada. Ovde imam jedno malo drugačije gledanje na film Flashdance, odnosno na taj naslov. Pred nama je daleko složenija priča,  s nekoliko ozbiljnih tema“, objasnio je reditelj Đurković.

FlashDancemale 4
Reditelj Vladan Đurković; foto: Tijana Janković-Jevrić

Originalni zaplet počinje kada se u fabrici pojavi sin vlasnika čeličane Nik Harli, koji se zaljubljuje u Aleks, radnicu fabrike njegovih roditelja, a koja van fabričke smene, pokušava da postane profesionalna plesačica. Za to vreme njena najbolja prijateljica Glorija podstiče Aleks da smogne snage i ostvari svoj san i prijavi se za audiciju za uglednu akademiju Šipli.

FlashDancemale 7
Glumac Slaven Došlo; foto: Tijana Janković-Jevrić

U domaćem mjuziklu, za čije izvođenje je angažovano oko 100 članova ekipe, što na sceni što iza nje, ima čak deset alternacija.

FlashDancemale 6
Glumice Nevena Nerandžić i Mina Nenadović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Tako glavnu ulogu čuvene Aleks dele mlade glumice Nevena Nerandžić i Mina Nenadović, koje su izrazile radost zbog zajedničke saradnje, u čemu ih podržava i iskusan glumac Slaven Došlo: „Radili smo jako ozbiljno na ovome. Mislim da su njih dve imale veoma važan zadatak. To su vrlo komplikovane koreografije, i muzički materijal je isto zahtevan. Mislim da smo napravili jednu onako ozbiljnu predstavu, koju će publika voleti da gleda.“ Slaven, u alternaciji sa Arsenijem Tubićem, tumači ulogu Nika Harlija, sina vlasnika čeličane.

FlashDancemale 9
Glumac Arsenije Tubić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Pored čuvene četiri numere, “I Love Rock ‘n’ Roll”, “Gloria”, “Maniac”, “What a Feeling”, koje su obeležile ovo bioskopsko ostvarenje iz osamdesetih, za scensku adaptaciju napisano ih je još dvadeset.

Rukovodilac muzičkog sektora, dirigent Vesna Šouc, na predstavi i vokalni pedagog, opisala je Fleš dens kao muzički i energetski vatromet, ističući: “Prvo što se pomisli kad su u pitanju popularne, poznate pesme jeste da ih je lako pevati. Ta atraktivnost nas zavede, a istina je sasvim suprotna. Veoma su teške i veoma su zahtevne.“

FlashDancemale 15
Vesna Šouc i Aleksandar Sedlar; foto: Tijana Janković-Jevrić

Poznate pesme preveo je i prepevao Slobodan Obradović, dok je aranžman radio Aleksandar Sedlar.

„Ono što ovu predstavu razlikuje od ostalih jeste sve to što je u vezi sa muzikom. Pozorište na Terazijama ima jedan veliki ansambl, međutim estetika same ove priče su osamdesete, tako da smo sveli muziku na rok bend, na pet muzičara. Sintisajzeri koji su prisutni su upravo to što nosi ceo taj zvuk osamdesetih,“ rekao je Sedlar.

Osim muzike, ovaj komad je, kako mu sam naziv i sugeriše, sav od plesa – Flashdance, pa koreograf Milica Cerović, koja sa Pozorištem na Terazijama sarađuje po sedmi put, kaže da joj je ovo možda najveći zadatak koji je do sata radila.

FlashDancemale 11
Koreograf Milica Cerović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Probe za Fleš dens počele su krajem avgusta, a premijera je ovog petka, 19. novembra. Predstava traje dva i po sata, plus pauza.

FlashDancemale 14
Tanja Bošković i Miroljub Turajlija; foto: Tijana Janković-Jevrić

„Lako je odigrati premijeru, nakon toga dolazi ono pravo. Posle dva meseca mjuzikla ne možete da završite sva posla. Sve ono, pravo, glumačko dolazi tek posle,“ zaključila je, na konferenciji za novinare, glumica Tanja Bošković, u predstavi Hana, balerina u penziji.

foto: Sa konferencije TIjana Janković-Jevrić; iz predstave Dalibor Tonković