Milena Pavlović Barili

Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka i 15 fotografa u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

Milena Pavlović Barili od Požarevca do Njujorka

Izložba „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“, koja je bila aktuelna od kraja juna meseca u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, sinoć je zatvorena uz predavanje istoričara mode Stefana Žarića. Pred velikim brojem zvanica, tom prilikom, svoju knjigu  “Devet života Milene Pavlović Barili” predstavila je naša nađrađivana spisateljica, poeta i prevodilac Maja Herman Sekulić.

Milena Pavlovic Barili Selfportrait
Milena Pavlović Barili, auto-portret (1938.); Barili je iznenada preminula u 36. godini.

Protekla izložba bila je omaž slavnoj slikarki Milena Pavlović Barili, rođenoj u Požarevcu od majke Srpkinje Danice Pavlović-Barili i oca Italijana, pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija. Barili je tokom svog života u Americi bila cenjena kao portretistkinja, ali i kao ilustratorka najvećih modnih časopisa, među kojima je i Vogue, za koji je radila naslovnicu.

Izložbu „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“, pored slika pratili su i radovi, fotografske reprezentacije domaćih fotografa, a to su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie (Vladimir Milivojević), Nebojša Babić.

20220914 183224
Milena Pavlović Barili; predavanje istoričara mode Stefana Žarića u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

Za master rad o modnim ilustracijama Milene Pavlović Barili, Stefan Žarić je nagrađen prestižnom jubilarnom nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti, a povodom izložbe koja je svojevrsni omaž prerano preminuloj umetnici, on kaže:

„Milenin portret Rudolfa Valentina kao šejika nam je veoma bitan za ovu temu. To je prvi portret ulje na platnu koji Milena stvara. Reč je o homoseksualnom glumcu koji je bio jedan srcelomac, i koji je kratko živeo. U istoriji umetnosti tehnika ulja na platnu je smatrana jednom tehnikom par excellence – rezervišemo je za ikonu, za vladara, za auto-portret…“

Tokom svog izlaganja, Žarić je predstavio i jedno viđenje Milena Pavlović Barili i italijanske modne dizajnerke Else Schiaparelli kroz kvir okvir.

20220914 175435
Knjiga Devet života Milene Pavlović Barili

Maja Herman Sekulić, naša čuvena spisateljica, poeta, esejista i prevodilac, koja živi u Njujorku, o procesu pisanja knjige i inspiraciji za naslov “Devet života Milene Pavlović Barili”, kaže:

„Moja direktna ispiracija za to je bila jedna njena ilustracija Venere okružene anđelima. Njene ilustracije su toliko prelepe, da to više nisu ilustracije nego važne slike. Uvek je lik svake te žene njen lik, i ta Venera je ona. Ja sam, znajući, sve o njenom životu, shvatila da se ona kao Feniks digla toliko puta iz bolesti i smrti. Kao Frida Kalo, bila je u oklopu mesecima i tada je bila najproduktivnija. Videla sam je kao pticu Feniks i kao mačku.“