Buđenje
Jelena Trajkovic Popivoda_iz ciklusa Vortex_NAGRADA_KATEGORIJA SLIKA_komb teh na staklu 28x30 2021.jpg

Međunarodni prolećni salon “Buđenje” 2022.

112 stvaralaca na izložbi Buđenje

Međunarodna izložba “Buđenje”, otvorena je u utorak, 12. aprila u 19 časova, u galeriji “Atelier DivArt”, na Kosančićevom vencu 3. Postavka sintetizuje razorodne radove slikara i vajara različitih generacija i stremljenja, poetika i tehnika, a neki od njih su i nagrađeni.

Reprezentativnom izložbom međunarodnog  prolećnog salona  – “Buđenje”, objedinjena su dela 112 stvaralaca, iz Srbije i okruženja, koji su odgovorili na konkurs umetničkog udruženja DivArt i prošli selekciju.

U odabir je uvršteno i 11 ruskih umetnika (po pozivu) kao i nekoliko mladih stvaralaca, još uvek studenata, prepoznatih kvalitetom. Izložba je intimnog karaktera, odn. dela su malih dimenzija, a taj format pruža da fokus bude na minuciznosti i detaljima, što pokazuje umetničku posvećenost i strpljenje.

Međunarodni žiri u sastavu: Biljana Vuković (grafičarka, prof. FLU, Beograd), Petar Hranuelli (akademski vajar, Zagreb), Maja Živanović,(novinar i likovni kritičar, Beograd) ,Slavica Obradinović (istoričar umetnosti, Beograd), i Melissa Potter (multimedijalna umetnica,Columbia College Chicago,USA), odlučivao je o nagradama i pohvalama u kategorijama – slikarstvo i skulptura.

Dobitnica nagrade za slikarstvo je Jelena Trajković Popivoda za rad iz ciklusa “Vortex”. Višeslojno delo u kome nage ženske figure, u pokretu i traganju, kao da izlaze iz formata slike i simbolizuju prevazilaženje barijera… izvedeno je na staklu i tako dodatno dobilo na atrakivnosti.

Pohvale, za slikarstvo su dobile – Jovana Đorđević za kolaž “Formiranje”, i Jelena Tijanić Savić za delo “Buđenje doma” .

Laureat u kategoriji vajarstvo je Nedim Hadži Ahmetović za delo iz ciklusa “Fragment of time travelling”. Animalni motiv, koji je nosilac kompozicije, ne sagledavamo realistično, no kao prizor dualističke prirode, svesnog i nesvesnog, slabog i snažnog.

U ovoj kategoriji pohvaljena je Sanja Sremac za skulpturu “Crvenoglavci”, kao i Natalija Stamenković za diptih – instalaciju “Kolačić za dobro jutro”.

Prolećni umetnički salon su kroz nagrade podržali: Henkel Srbija, Vinarija Virtus, BrinG poklon paket i Art Studio XIII.