KAMEN I STAKLO

Mala galerija ULUPUDS-a: “Kamen i cvet” mozaici i asamblaži

Od 5. do 14. aprila traje izložba Kamen i cvet

Izložba pod nazivom „Kamen i cvet“, Ružice Bajić Sinkević i Milice Đurov, postavlja u odnos dijaloga mozaičke objekte i asamblaže manjeg formata. Umetnice, srodnih poetika, bave se analizom ženskog principa kroz različite likovne discipline i motive.

ulus
Kamen i staklo

Ispod površine – Ružica Bajić Sinkević

Ispod površine je serija mozaičkih instalacija malog i srednjeg formata. Ovim ciklusom dominiraju radovi sfernog oblika rađeni u tehnici mozaika. Umetnica kroz ovaj projekat ispituje šta se nalazi ispod površine, ljušture, spoljašnjosti.

Sa optimizmom i verom ispod svake površine koju zagrebe ili zaseče pronalazi zlato – u hrišćanskoj simbolici raj, u svakodnevnoj lepotu, bogatstvo, obećanja, vrednosti.

Pored mozaičkih instalacija ciklus „Ispod površine“ čine i dvodimenzionalni radovi rađeni u tehnici mozaik koji pored standardnih mozaičkih materijala (kamen, venecijanska pasta, zlato) sadrže i svilu, kao potpunu sprotnost čvrstim, stamenim materijalima.

Svila ovim radovima daje novu, treću dimenziju i simboliše nežan dodir i rađanje. Svila je meka, nežna, ali i izrazito izdržljiva, greje i hladi, miluje, teško ju je pokidati, simboliše ženski princip.

Pod staklom – Milica Đurov

Pod staklom je serija asamblaža malog formata koja za centralni motiv ima orhideju – orhideju kao simvol ljubavi i plodnosti, kao objekat divljenja, manifestaciju ženstvenosti, želju za intimom i spokojem…

Asamblaži predstavljaju težnju umetnice da se taj doživljaj lepote očuva, da traje. Orhideje su slikane na recikliranom papiru kombinovanom tehnikom (akril, tempera, akvarel olovka…) i spajane sa sitnim kamenom i segmentima osušene biljke.

Asamlaži stavljaju orhideje pod staklo (u staklena zvona, tegle, kutije) čime se nastoji kreirati utisak fiksiranosti u formalinu, nalik nalik muzejskom/laboratorijskom eksponatu. Radovi su nastajali od 2019. do 2021. godine.