Kulturni centar Beograda

Kulturni centar Beograda: Tri nove izložbe

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner


Kulturni centar Beograda od 26. maja predstavlja nove radove

Kulturni centar Beograda od četvrtka, 26. maja od 19h, pa do 7. jula predstavlja tri nove izložbe u svojim izložbenim prostorima.

Galerija Artget

Videti glas, Alia Zaparova i Ivana Pegan Baće
Umetnička direktorka Mia Ćuk
26.5 – 7.7.2022

Izložba predstavlja dijalog Alie Zaparove i Ivane Pegan Baće, savremenih umetnica koje proširuju delovanje fotografije, uprežući je u jezik eksperimentalne poezije, pisanih fragmenata, dijaloga i govora.

Alia Zaparova bavi se arhiviranjem fragmenata svakodnevice, koje artikuliše kroz male edicije ručno pravljenih knjiga sačinjenih od fotografija i teksta, često iznenađujućih formata i konstrukcija.

Ivana Pegan Baće u svom radu kroz umetničke knjige, poetske objekte te audio i video radove ispituje načine na koje se subjekt konstituiše, usredsređujući se na emocionalni, mentalni i glasovni potencijal prekoračivanja društvenih konvencija i ustaljenih granica. Unutrašnji dijalozi postaju putopisi koje je potrebno arhivirati, uvek ostajući na rubu jezika, na rubu forme. Inventar objekata, fotografija, zapisa i zvukova u galeriji jeste pokušaj da se ostane na rubu izložbe, tačnije, da se izložba omekša i pretvori u senzibilitet ili privid, da se zamisli ona “druga polovica dana” koju nemamo.

Likovna galerija KCB

  1. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2022
    26.5 – 7.7.2022
    Tokom trajanje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture u Likovnoj galeriji KCB-a biće održane dve izložbe.

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2021-2022
26.5 – 11.6.2022.

Tokom protekle godine, Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda sprovelo je 7 javnih otvorenih arhitektonskih konkursa za idejna rešenja objekata od javnog značaja, na centralnim lokacijama u Beogradu – proširenje Narodne biblioteke Srbije i Muzeja savremene umetnosti, projektovanje Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, oživljavanje i prenamena Ložionice parnih lokomotiva Beogradske železnice, projekat za dizajn prvih 16 stanica Beogradskog metroa, i javni konkurs za potrebe privatnog investitora, za stambeno-poslovni kompleks na lokaciji uz Trg Slavija. Prezentacijom najnovijih ideja arhitektonskog stvaralaštva, BINA ima za cilj da podrži kvalitetnu savremenu arhitektonsku praksu i instituciju javnog konkursa, i da ih približi široj javnosti i privatnom investitoru, ujedno inicirajući pitanja o problemima i mogućim unapređenjima konkursnih i postkonkursnih procedura, kao i o mogućnostima implementacije nagrađenih rešenja.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ 2022
16.6 – 7.7.2022.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, kako bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija u Evropi. Dobitnici nagrade za 2022. godinu su Grafton Architects za objekat „Town House“ Univeziteta Kingston u Londonu i iz redova mladih arhitekata studio Lacol, za projekat „La Borda“ kooperativnog stanovanja u Barseloni. Nagrade su dodeljene 12. maja, na svečanosti u Paviljonu Mis van der Roe u Barseloni, a Beograd će biti jedna od prvih destinacija na kojoj će publika moći da vidi radove svih finalista. Na izložbi će biti prikazan i pregled radova srpskih učesnika, njih 44, koji su uzeli učešće u ovom značajnom takmičenju u kome naša zemlja učestvuje od 2009. godine.

Galerija Podroom

OVO (NI)JE UŽIČKA REPUBLIKA!
26.5 – 7.7.2022

Aleksandar DIMITRIJEVIĆ
Miloš GAVRILOVIĆ
Dejan KLEMENT
Era MILIVOJEVIĆ (iz kolekcije Galerije New Moment)
Tanja OSTOJIĆ (iz Kolekcije „Oktobarski salon“)
Nikola RADOSAVLjEVIĆ
Ljiljana ŠUNjEVARIĆ
Miloš VUČIĆEVIĆ

*U kontekst stavili, radove/umetnike birali: Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović

O tome koliko je umetničko delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu relevantno za savremenu vizuelnu scenu regiona ali i Evrope (s obzirom da neki već žive i rade van Srbije), govori kako njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika, tako i nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice. U ovu zajednicu na izložbi dodali smo radove Tanje Ostojić i Ere Milivojevića, koji su svojim ličnim delovanjima pružali i pružaju primere permanentnih iskoraka i istrajnosti u procesu promišljanja uloge umetnika u društvu.