Pesma Mesecevog Povetarca ulje na platnu 120x80 1

KRAVCEV U PLAVOM: Izložba Miše Mihajla Kravceva

Centar lepih umetnosti “Guarnerius”, 17. novembar-1. decembar 2020.

                                                           

Posle više od godinu dana i brojnih izložbi po svetu Miša Mihajlo Kravcev, jedan od najplodnijih i najpoznatijih savremenih slikara, ponovo izlaže u rodnom gradu. Pratilac Mišinog slikarstva Moša Todorović sa svojom “Radionicom duše” organizuje novu izložbu pod nazivom „Kravcev u plavom“, koja će biti otvorena u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“, Džordža Vašingtona 12, u utorak 17. novembra u 19 časova i to veče će publika moći da vidi njegova platna do 21h.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije mole se posetioci da drže distancu i da nose maske. Izložbu će otvoriti Maja Živanović, kritičarka i istoričarka umetnosti koja je napisala i uvodni tekst u katalogu. Izložba je otvorena do 1. decembra 2020, svaki radni dan od 15 do 18 časova.

֦Sve što čovek može da oseti – ja ću pokušati da prenesem na platno. Jer svet nije samo ono što vidimo. Kada zažmurimo, budi se čitav univerzum svega onoga što je duboko u nama i svuda oko nas, onoga od čega smo sazdani.

         Miša Mihajlo Kravcev

Kravcev u plavom

Kako navodi u svojoj kritici Maja Živanović, plava boja Miše Kravceva, od lazurne, tirkizne do ultramarina, su prostori vanpojavnog i magičnog iz koga izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i andjeli, obasjane svetlošću mesečine.

Neraskidivo spojene sa vazduhom, prikazane su fluidno i posrebreno, u pokretu, zanosu, igri ili dok sviraju, u belim odorama i naglašene putenosti. One su motiv gotovo svih slika, pandan nematerijalnih savršenih bića – oličenja lepote.

Mesec, najnežnija iluminacija na noćnom nebu, predstavlja nesvesni deo naše prirode – ljudsku dušu. Konji, pegazi i jednorozi, još jedan od motiva prisutnih u poslednjem ciklusu ovog slikara, uvek su u pokretu, kao znamenje čistote i slobode, podsećaju nas na neuhvatljivo. oni su spona izmedju dva sveta – ovozemaljskog i nebeskog. 

Miša Mihajlo Kravcev, beogradski slikar i književnik

U poslednjih nekoliko godina imao je značajne uspehe pogotovo u inostranstvu, nastupajući na nekoliko izložbi uz najpoznatija imena svetskog slikarstva danas. Posle zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, marta 2019, koju su otvarali neki od najpriznatijih kritičara Evrope, učestvovao je na revijalnoj izložbi u palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog bijenala 2019, na velikoj izložbi u Materi, kulturnoj prestonici Evrope, Velikoj Božićnoj izložbi u Milanu, a Miša Kravcev je i jedini predstavnik naše zemlje na velikoj grupnoj izložbi „Arte Visiva e Cinema“, koja je nedavno bila održana u Veneciji kao prateći deo programa filmskog festivala, a u selekciji čuvenog italijanskog istoričara umetnosti Đorđa Grasa (Giorgia Grassa). Bio je veoma zapažen i na velikoj TV aukciji SKY TV-a, koja je o njemu pripremila i posebnu reportažu.

Od mnogobrojnih prethodnih izložbi u zemlji i inostranstvu, svakako treba istaći one u Kulturnom centru Beograda 92, kući “Đure Jakšića” 94, Velikoj sali Doma vojske Srbije, marta 2018. i onu u Stokholmu 98, tadašnjoj kulturnoj prestonici Evrope.

Slike mu se nalaze na svim kontinentima, a 2019. godine, izdavačka kuća Dereta, izdala je i veliku ilustrovanu monografiju njegovih dela.