Luka Ivezić sa majkom Verom Bikicki Ivezić
Luka Ivezić sa majkom Verom Bikicki Ivezić

Kraj konferencije “Ujedinjeni za Male Divove” obeležio govor Luke Ivezića prevremeno rođenog dečaka

Oko sto medicinskih stručnjaka, predstavnika nacionalnih i institucija Grada Beograda, uglednih pedijatara, psihologa, humanitarnih radnika i predstavnika organizacija i udruženja koja se direktno ili indirektno bave izazovima prevremenog rođenja, učestvovalo je na Konferenciji “Ujedinjeni za Male Divove” održanoj juče u Konferencijskom centru Envoy u Beogradu.

Kraj konferencije obeležio je govor Luke Ivezića, prevremeno rođenog dečaka koji sada ima 14 godina, kome je prognozirano da zbog cerebralne paralize nikada neće hodati. Luka je izašao na scenu uz malu pomoć štaka za hod i zahvalio se roditeljima i lekarima koji nisu odustali i koji su mu stvorili šansu da živi  kao svi njegovi vršnjaci.

Konferenciju je organizovalo Udružanje Roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, uz podršku projekta „Svako dete je važno“ svetske UniCredit fondacije i UNICEF-a.

Tokom rada pet radionica konferencije pripremljeni su zaključci koji će biti objedinjeni u Agendu za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji. Svrha Agende je da da smernice budućim aktivnostima za  poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja, ukaže koje su najhitnije promene, na šta posebno treba obratiti pažnju, ali pre svega da poveže i ujedini napore svih aktera koji rade na tom polju.

Glumica Kalina Kovačević podelila je sa prisutnima svoje iskustvo majke dve prevremeno rođene devojčice i istakla:

“Dan roditelja prevremeno rođene dece počinje i završava se pored inkubatora. Fascinantna je želja i potreba tih neustrašivih malih boraca da prežive. Zato je važno da im se, kao i njihovim roditeljima, pomogne u toj neravnopravnoj borbi sa problemima sa kojima su rođeni, koja često traje ceo život”.

Učesnicima konferencije podeljena je knjiga “Rođeni pre vremena” Olivere Živaljević i Predlog  Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije ,,Mali Div” za izmenu Zakona o radu koji se odnosi na dužinu trajanja porodiljskog odsustva, odnosno odsustva sa rada radi nege deteta, za majke prevremeno rođene dece.

Konferencija “Ujedinjeni za Male Divove” je prva sveobuhvatna konferencija na temu prevremenog rođenja u Srbiji.  Jedna od pet radionica održanih na konferenciji za temu je imala važnost informisanja roditelja o pasivnoj imunizaciji u cilju sprečavanja posledica RSV virusa.

foto: PROMO