Screen Shot 2019 09 18 at 22.28.59

Konstanca Makras i aplauzi publike otvorili 53. Bitef

Na fotografiji Konstanca Makras, foto: JK Media

Danas, 18. septembra, svečano je otvoren 53. Bitef pod sloganom Počnimo ljubav iz početka.

Na otvaranju, koferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike grada Beograda,  osnivača festivala, goste, publiku, novinare, kritičare, umetnike, sponzore i partnere. Posebnu dobrodošlicu poželeo je stranim gostima koji ove godine dolaze iz brojnih zemalja Evrope, Azije i Severne Amerike.

53. Bitef svečano je otvorila Konstanca Makras, jedna od vodećih svetskih koreografkinja, poreklom iz Argentine, koja već dugo živi i radi u Berlinu i čija će predstava Gradovi kojih više nema, sa igračima Bitef dens kompanije, otvoriti novu sezonu Bitef teatra.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Konstanca Makras zahvalila se Bitefu na ukazanoj časti da otvori 53. Bitef i objasnila da ima veoma poseban odnos sa ovim festivalom. Podsetila je da je dva puta već bila na Bitefu – 2006. godine, sa predstavom Big in Bombay, koja je jedna od najvećih uspeha 40. Bitefa, i 2008. kao članica žirija. Istakla je važnost političnosti u plesu, umetnosti i pozorištu, te smatra da je telo izuzetno politično. Dodala je:Vrlo je važno da ostanemo politički korektni, a da ono što radimo ostavi utisak. Zbog toga su manifestacije kao Bitef značajne. Osvrnula se na aktuelnu temu rodne nejednakosti i iskoristila priliku da još jednom ukaže na problem koji je za nju izuzetno važan, a to je odnos polova koji definiše naš današnji svet. Žene su i dalje potisnute i u pozorišnom svetu takođe nisu dovoljno zastupljene. Na meni je odgovornost da to promenimo, da ne bi moje dete brinulo o tome.

Milo Rau, jedan od trenutno najviše pominjanih svetskih pozorišnih reditelja, a dobro poznat publici Bitefa zbog predstava Saosećanje i Istorija mitraljeza sa Ursinom Lardi u glavnoj ulozi, oduševio je publiku novim izvođenjem – Orest u Mosulu, koja je najavila glavnu tematsku osovinu Bitefa, raspad zajednice na svim nivoima i pokrenula teme kao što su opšte izmirenje, uvođenje prava, pravda i demokratija, uopšte mogući u savremenoj, potpuno razorenoj političkoj zajednici. Nakon predstave održan je i Susret sa autorima, a zatim i After Ten, koktel otvaranja u restoranu 5A soba, uz podršku njegove ekselencije Adama Koenraada, Ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji i TV5Monde, kao i ostalih sponzora: TeleGroup, I&F Grupa, Hotel Centar, Puratos, Coca Cola, MTS, Serbia Creates, Carnex, Schweppes, Toplički vinogradi, Sokolova rakija, Imperial tobacco i Kuglica.

Ovogodišnji Bitef trajaće do 26. septembra, s tim da se od 22. odigrava u Luci Beograd, u Bitef Gradu, a publika će imati prilike da pogleda dvanaest predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike, kao i mnogobrojne prateće programe.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne javne ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života, diplomatskog kora. Među njima su: Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Filip Ge, ambasador Švajcarske, Žan-Lui Falkoni, ambasador Francuske, Tomas Šib, ambasador Nemačke, Pol Anri Preset, EU delegacija, Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo, Milan Lučić, British Council, Suzana Đorđević, Hemofarm fondacija, Diana Gligorijević, TeleGroup, Jasmina Knežević, Bel Medic, Mira Adanja Polak, Zoran Baranac, reditelji Haris Pašović, Kokan Mladenović, Tamara Vučković Manojlović, Snježana Abramović Milković (ZKM), dramaturškinja Minja Bogavac, glumci Branko Cvejić, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković i Jelena Đokić, Nataša Ninković, Isidora Minić, Marija Bergam i mnogi drugi, kao i predstavnici medija.