zavrsnikoncert

KONCERTI U MADLENIANUMU: MUZIČKA EPOPEJA

U martu mesecu na sceni Madlenianuma imali smo sjajan koncert Šalaban benda, a koncert Muzička epopeja koji će se održati u petak 9. decembra u 19.30 časova je finalna ceremonija zatvaranja proslave.

Trio sjajnih mladih muzičara Dina Bansaid, klavir, Gibril Benani, violina i Abdesamad Alasali, violončelo, je za svoj nastup u Beogradu odabrao Betovena, Trio br. 3 u ce-molu i Mendelsona, Trio br. 1 u de-molu, opus 49.

Cele 2022. godine obeležava se 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroka i Republike Srbije. Povodom ovog radosnog događaja i u znak odličnih prijateljskih odnosa naših naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu izvela je niz umetničkih i kulturnih aktivnosti u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti.

Koncertna pijanistkinja i dirigent, Dina BENSAID (Dina Bensaïd) nastupa kao solista u najvećim evropskim koncertnim dvoranama, poput Viktoria Hall u Londonu ili Pariske filharmonije. Laureat je Međunarodnog takmičenja Kraljica Elizabeta od Belgije. Do sada je ostvarila saradnju sa velikim evropskim dirigentima i orkestrima, kao što su „Engleski kamerni orkestar“ ili orkestar „Pasdeloup“.

Gibril BENANI (Gabril Bennani) je solo violina Marokanske filharmonije, profesor orkestra i kamerne muzike pri društveno-kulturnom programu Mazaja, kao ina Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples grada Rabata, gde je studirao vilonu. Usavršavao se na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Marseju. Imao je priliku da nastupa širom sveta, posebno u Teatru Šatele u Parizu i u Pariskoj filharmoniji. Sarađivao je takođe sa nekim od najvećih dirigenata kao što su Rikardo Muti ili Žan-Klod Kazadezuom.

Potekao je iz prvog ciklusa društveno-kulturnog programa Mazaja koji sprovodi Tenor fondacija za kulturu. Abdesamad ALASALI (Abessamad Alassali) je trenutno profesor i violončelista pri Marokanskoj filharmoniji. Imao je priliku da radi sa velikim dirigentima kao što je Žan-Klod Kazadez, kao i u evropskim koncertnim dvoranama, poput Pariske filharmonije.